"Voor het kerst werd, werden er al voorbereidingen getroffen. In huis werd een kerststal gezet en in sommige huishoudens ook een kerstboom, maar dat was geen algemeen gebruik, ik praat nu over voor de oorlog. Voor eten werd ook gezorgd. Vader slachtte een groot konijn, er werd balkenbrij en zwaardemaag gemaakt en op kerstavond ging je dan naar de nachtmis. Dat waren drie missen na elkaar en als je dan thuis kwam, werd de balkenbrij gebakken en werd er flink gegeten. De eerste mis was een plechtige mis met latijnse zang, de twee missen daarna waren stille missen, die werden wat afgeraffeld. En dan werden door de mensen de Nederlandse kerstliedjes gezongen, de bekende liedjes die nu nog gezongen worden."
Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.
Streektaal
Volkscultuur
1900-1950
Oude IJsselstreek
Volkscultuur
Achterhoek