Kerst in Ulft

Gelderse verhalen op reis

"Voor het kerst werd, werden er al voorbereidingen getroffen. In huis werd een kerststal gezet en in sommige huishoudens ook een kerstboom, maar dat was geen algemeen gebruik, ik praat nu over voor de oorlog. Voor eten werd ook gezorgd. Vader slachtte een groot konijn, er werd balkenbrij en zwaardemaag gemaakt en op kerstavond ging je dan naar de nachtmis. Dat waren drie missen na elkaar en als je dan thuis kwam, werd de balkenbrij gebakken en werd er flink gegeten. De eerste mis was een plechtige mis met latijnse zang, de twee missen daarna waren stille missen, die werden wat afgeraffeld. En dan werden door de mensen de Nederlandse kerstliedjes gezongen, de bekende liedjes die nu nog gezongen worden."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streektaal
  • Volkscultuur
  • 1900-1950
  • Oude IJsselstreek
  • Volkscultuur
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl