Erfgoed Gelderland

Samen verleden toekomst geven

Erfgoed Gelderland is een coöperatie van en voor erfgoedorganisaties. Iedereen die het belangrijk vindt dat erfgoed, collecties en verhalen zichtbaar worden en behouden blijven, kan bij de coöperatie terecht. Hierbij staan verbinden, versterken, bewaren en beleven centraal. Image
Actueel bij deze organisatie
De musea op de Veluwe
01-01-0001 t/m 01-01-0001

Verbinden
De coöperatie zet zich in voor netwerkbijeenkomsten, de uitwisseling van ervaringen en kennis, en het faciliteren van samenwerkingen. Ook onderhoudt zij erfgoedvrijwilliger.nl, hét platform waar erfgoedorganisaties en vrijwilligers elkaar zoeken en vinden.

Versterken
Voor vragen over beleid, collectieplannen, collectiebeheer, publieksbegeleiding, publieksbereik en nieuwe media biedt de coöperatie een kennisbank, publicaties, trainingen (aangeboden via CultuurCollege), bijeenkomsten, advies op maat en ondersteuning. Een bijzonder project hierbinnen is Ieders Museum waarin musea begeleid worden om hun deuren te openen voor nieuwe doelgroepen.

Bewaren
Om collecties, zowel voorwerpen als verhalen, duurzaam te bewaren worden verschillende middelen aangeboden:

  • Op de website CollectieGelderland worden collecties online zichtbaar en doorzoekbaar gemaakt voor een brede doelgroep.
  • Door middel van Oral History projecten worden persoonlijke verhalen over vroeger verzameld door lokale vrijwilligers.
  • De dienst Collectiewacht ondersteunt en helpt bij alle vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie.

Beleven
Om organisaties op de kaart te zetten en erfgoed in het hart van het publiek te brengen, richt de coöperatie zich ook op publieksgerichte projecten en educatie. Zo is Reizen in de Tijd opgezet om scholen te helpen bij lessen over het lokale en eigen verleden. Voorbeelden van de publieksgerichte projecten zijn:

  • deze website, MijnGelderland, waar de historische verhalen, routes, organisaties en evenementen van Gelderland verzameld en bewaard worden;
  • het tweejaarlijkse erfgoedfestival;
  • het initiatief Publieksarcheologie, waarbij gestreefd wordt archeologie meer onder de aandacht te brengen door het samenbrengen en adviseren van erfgoedinstellingen.

 

Kijk voor een overzicht van de huidige projecten van Erfgoed Gelderland op de website.


  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Westervoortsedijk 67D
6827 AT Arnhem

026 - 352 16 90

info@erfgoedgelderland.nl

Op afspraak tijdens kantoortijden

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl