Klein Zwitserland Opkomend toerisme in Gelderland, 1830-1930

De grote waterval op Sonsbeek, Gelders Archief De leeuwenvallei in Burgers Diernpark 's Heerenbergh 1938. Foto Burgers Zoo
Een aantal landgoederen langs de oude stadsrand van Arnhem was eind negentiende eeuw al gesneuveld om plaats te maken voor nieuwe woonwijken. Sonsbeek was ook een ideaal object voor projectontwikkelaars, maar bleef als stadspark behouden dankzij een alerte directeur gemeentewerken.

In 1899 kocht de gemeente het landgoed voor 850.000 gulden, voor die tijd een gigantisch bedrag. Het moest een toeristische attractie worden; officiële parkgidsen werden aangesteld. Bij de Grote Waterval waanden de bezoekers zich in de Zwitserse Alpen. Veel van de huidige recreatieve attracties in Gelderland zijn ontstaan op voormalig grootgrondbezit. Het landgoed de Oorsprong werd met zijn beken en cascade een van de best bezochte wandelgebieden; al in 1832 werden in het tuinmanshuis verversingen geserveerd. Toenemende vrije tijd en verbeterde verbindingen stimuleerden steeds meer mensen om erop uit te trekken. Geliefde uitstapjes waren een bezoek aan Park Rosendaal met de beroemde bedriegertjes of een tochtje per tram via het Bergspoor naar Berg en Dal.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl