Geboorte in Gendringen Gelderse verhalen op reis

Boer en boerin brengen krentenbrood mee op kraamvisite in de Achterhoek (Bron: NederlandsBakkerijmuseum) Pleegzuster Bloedwijn


"Het kraamschudden was ook een belangrijk gebeuren, het kind moest bewonderd worden en ging van hand naar hand. Dit gebruik moest zo snel mogelijk na de geboorte plaatsvinden, in ieder geval binnen tien dagen. Het was meestal een vrouwelijke aangelegenheid. Je kreeg meestal meerdere krentenbroden van familie, buren en goede kennissen. Als men op kraamvisite kwam had de bakker het krentenbrood al gebracht. Het bezoek had dan meestal nog een buideltje met inhoud bij zich met daarin een pak koffie, een pakje roomboter, een ons koekjes (meestal kransjes) of een cake, gedroogde pruimen en een fles pleegzuster bloedwijn. Het eerste was voor de visite, het laatste voor de kraamvrouw want de stoelgang moest op gang komen en ze moest aansterken. In het kabinet werd een plank uitgeruimd waar het meegebrachte spul tentoongesteld werd. Bij het vertrek kreeg het bezoek een broodmeslengte of een lemmetlengte van het krentenbrood weer mee naar huis."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl