Kermis in Gendringen

Gelderse verhalen op reis

"De kermis begon altijd met een mis in de kerk, na de mis kon het feest beginnen. Vogelschieten voor de mannen en vogels knuppelen voor de vrouwen. Wie de vogel eraf schoot werd schutterskoning en wie de vogel eraf knuppelde koningin. Ter ere van het paar werd er een vaandelhulde gebracht en daarna in optocht naar de pastorie waar voor de geestelijken ook een vaandelhulde gebracht werd. Daarna gingen de volwassenen veelal de kroeg in waar ze met de buurt of de familie de nodige borrels dronken en er gezellig gekletst werd. Tussendoor werd er een rondje gemaakt over het kermisterrein waar er gebruik gemaakt werd van de verschillende vermakelijkheden. Na de kermis hingen de portomonnees aan de waslijn, er moest gespaard voor de volgende kermis."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streektaal

  • Streekgeschiedenis

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Oude IJsselstreek

  • Volkscultuur

  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl