Feestdagen bij de familie Bennink

Tradities worden in ere gehouden

Joke Bennink is geboren in 1939 in Terborg. Zij is opgegroeid in een winkeliersgezin en heeft een gelukkige jeugd beleefd. Zij vertelt hoe de feestdagen vroeger thuis werden gevierd: vol gezelligheid en plezier.

Het gezin Bennink

"Ons gezin bestond uit mijn vader, mijn moeder, mijn oudere broer en mijn zes jaar jongere zus. Ik ben de middelste. Mijn vader had samen met mijn opa een fietsenhandel aan de Looiersweg. Zij repareerden daar fietsen en motoren van klanten. Mijn opa repareerde de fietsen en mijn vader de motoren. Ik herinner mij nog rode Yara-motoren. Toen de oorlog voorbij was waren alle motoren weg. Ik weet het nog goed. Ik heb zelf ook motor gereden, dus het had altijd al mijn interesse.

Huis met drogisterij

Mijn moeder had een drogisterij aan de Doetinchemseweg in Terborg. Wij woonden achter de drogisterij. Daar hadden we een hele grote woonkamer. Aan de woonkamer zat zo’n opkamertje en dat was een slaapkamer. Daar sliepen wij dan. En er was een lange gang met erachter een bijkeuken.
Daar stonden allemaal mandflessen met ammonia en andere spullen van de drogisterij. In de drogisterij waren ook dropjes. Ander snoep was er niet veel. Achter het huis hadden we nog een hele grote tuin.

Sinterklaas

De feestdagen bij ons thuis waren altijd heel gezellig. Sinterklaas kwam altijd bij ons thuis. Dat was de buurman, maar daar kom je pas later achter. We kregen altijd wel iets van speelgoed. Ik was nogal een poppentrien: ik hield van poppen. Mijn zus Greet hield van handwerken en zo. Greet had ook eigen speelgoed, dus we hoefden niet zoveel te delen.

Kerst en Pasen

De kerstdagen werden goed gevierd bij ons thuis. Mijn moeder kookte met kerst altijd een heel uitgebreid kerstdiner. Ik begrijp nog niet hoe ze het voor elkaar kreeg. Mijn moeder heeft dit nog jaren gedaan. Met Kerstmis kwamen we later ook allemaal thuis om kerst te vieren, ook toen we verkering hadden en getrouwd waren. Met Pasen hadden we een paasontbijt met alles erop en eraan, zoals eitjes tikken en eitjes verven, kuikentjes erbij. Later hebben wij dit in ons gezin ook gedaan met de kinderen.

Oud en Nieuw

Oudejaarsavond kwam mijn opa altijd poffertjes bakken in zo'n gietijzeren pan. Die poffertjes waren ook niet zo vet. Ik zie hem nog zo staan.
Dan kreeg opa een borreltje met suiker en nam hij het lepeltje tussen zijn vingers en roerde in het glaasje. Tussendoor draaide hij de poffertjes om.
Bakken vol poffertjes maakte hij en ze gingen allemaal op.
Dat was altijd erg leuk. Later heb ik die tradities overgenomen. Neefjes en nichtjes mochten dan ook komen logeren. Pas veel later ben ik oliebollen gaan bakken omdat ik een andere kookplaat kreeg. Oliebollen bakken heb ik nog jaren gedaan."

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over Joke Bennink is geschreven door Annita Kiefte, op basis van een oral history-interview afgenomen door Annita Kiefte in september 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Lisanne Vroomen. 


Rechten

Annita Kiefte, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Personen

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Oude IJsselstreek

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl