Joop Topma: voor veiligheid en Milieu

100 jaar ENKA Ede

Door de jaren heen werkten er tienduizenden mensen in de ENKA-fabriek. Naar aanleiding van het project '100 jaar ENKA' zijn verschillende oud ENKA-medewerkers geïnterviewd over hun ervaringen bij de voormalige fabriek. Hieronder het verhaal van Joop Topma.

Werkzaam bij ENKA

Joop Topma werkte van 1986 tot en met 2003 bij ENKA. "Dat was gelijk ook het einde van ENKA. Nee, niet door mij, maar het bedrijf werd gesloten”, lacht Topma. Hij was bij ENKA Arbo- en milieufunctionaris en gaf daarnaast leiding aan de beveiliging met de portierdiensten. "Ik was, bij wijze van spreken dan, de ‘brug’ tussen bedrijf en overheid. Ik heb de wettelijke voorschriften altijd uitgelegd waarvoor ze
bedoeld waren. Dat de ENKA-directie en bedrijfsleiding daar misschien niet altijd even blij mee waren, geloof ik graag. Maar je moet te allen tijde zorgen dat je voor iedereen geloofwaardig blijft”, oordeelt Joop Topma.

Gevaarlijke stoffen

"Je wilde dat het bedrijf geen overlast richting omgeving veroorzaakte. Bij ENKA speelde het stankduiveltje van tijd tot tijd een slechte rol. Aan de directie en bedrijfsleiding werden dan maatregelen geadviseerd, die meestal veel geld kostten.” Bij het maken van de viscosegaren, volgens het procedé van Dr. Hartogs, werden gevaarlijke stoffen gebruikt. Om die stoffen op de juiste manier te gebruiken en de afvalstoffen netjes af te voeren had ENKA specialisten in dienst. "Ik heb de wettelijke voorschriften voor de bedrijfsleiding vertaald, die deze in bedrijfsvoorschriften en -instructies moesten omzetten”, kijkt Topma terug.

"Ik was verantwoordelijk voor het verkrijgen van alle vergunningen en overlegde daarover met de provinciale diensten en het Waterschap. De bedrijfsleiding werd geadviseerd en ik zag toe op de juiste uitvoering. Indirect was ik ook verantwoordelijk voor datgene wat op of om het terrein gebeurde.” Het ENKA-terrein was rondom afgezet met hekwerk. De portiers controleerden of er onregelmatigheden in het hekwerk zaten. Je wilt geen onbevoegden op je terrein hebben.” Toch was dat soms wel het geval. "Voor het wild was geen hindernis te machtig. Dat was best ludiek.”

Dit is een verhaal uit het eenmalige ENKA-magazine van mei 2022, dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar ENKA Ede. Lees ook de andere verhalen van deze special.

 


Rechten

Auteurs: Paul Standaart en Eip Janssen, 2022, CC-BY-SA

  • Honderd jaar ENKA Ede

  • Industrie

  • Streekgeschiedenis

  • Werk

  • 1950-2000

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

- 100 jaar ENKA

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl