Voetbalvereniging Blauw Geel '55

100 jaar ENKA Ede

Om het ENKA-personeel tevreden te houden werden in het kader van vrijetijdsbesteding diverse verenigingen opgericht. Voorbeelden zijn Mandolineclub ‘Crescendo’, Dansclub ‘Ons Genoegen’ en de Speeltuinvereniging ‘Vooruit’. Sommige verenigingen zijn nog altijd actief. In dit artikel leest u meer over voetbalvereniging Blauw-Geel ’55. en De Reehorst.

Oprichting

Berend van Putten was één van de oprichters van de nieuwe voetbalvereniging De Rayontrappers. De andere oprichters waren J. de Harder, G. Diepeveen, C. Hendriksen en A. van Rinsum (op
de foto van links naar rechts te zien). De voetbalclub ontstond als onderdeel van de bij ENKA aanwezige maandagavondclub. Van Putten vertelde daarover in het jubileumboek van Blauw Geel ’55 het volgende: ,,Houters was één van de bobo’s in die tijd. Hij zei dat we ook tegen elkaar konden gaan voetballen.”

De naam

In het begin heette de club De Rayontrappers. Maar de naam ‘Rayontrappers’, ontleend aan een afdeling bij ENKA, bleek in de praktijk niet zo’n goede te zijn. "Het leek veel op de naam van de toneel- en reisclub, die ENKA al had. De voetballers hadden wel schik met de naam en vonden het prachtig. Maar de tegenstanders dachten daar nog wel eens anders over. Zij associeerden de naam Rayontrappers te letterlijk. Men dacht wij ‘schoppers’ waren”, laat Van Putten optekenen. Zijn echtgenote Magda had een briljant idee. "Waarom gaan jullie niet in de gemeentekleuren spelen. Het blauw en geel is een prachtige combinatie.”
Toenmalig voorzitter Piet Bijl had wat twijfels bij de naam Blauw Geel. Hij wees erop dat er veel clubs in ons land die naam droegen. Ook daarvoor had de kordate Magda van Putten wel een passende oplossing. "Dan zet je er het jaartal 55 achter en het is opgelost.” Zo veranderde de naam De Rayontrappers in Blauw Geel ‘55, een club die inmiddels uit de Edese voetbalwereld niet meer weg te denken valt.

Dit is een verhaal uit het eenmalige ENKA-magazine van mei 2022, dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar ENKA Ede. Lees ook de andere verhalen van deze special.

Bronnen en verder lezen:

  • J. de boer, J.P. van Deutekom, E. Jonker en W. van der Niet, Jubileumboek v.v. Blauw geel '55, 2005.


Rechten

Auteur: Eip Janssen, 2022, CC-BY-SA

  • Honderd jaar ENKA Ede

  • Industrie

  • Streekgeschiedenis

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

- 100 jaar ENKA Ede

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl