Taal is de sleutel

Hassan El Ghouti

In 1987 komt Hassan El Ghouti naar Ede. Niet voor werk, maar voor de liefde. In Marokko leert hij zijn toekomstige vrouw kennen. Zij komt uit een gastarbeidersgezin dat al in Nederland woont. Ze wil niet terug naar Marokko, dus verhuist Hassan naar Ede.

Het eerste jaar heeft hij het moeilijk. Hij spreekt geen Nederlands waardoor de uitzendbureaus Hassan geen werk geven. Na maanden krijgt hij een kans bij de Hollandse Apparaten Fabriek in Ede. Dat werk kan hij doen zonder te praten. Hassan doet echter alle moeite om Nederlands te leren. Zijn collega’s helpen hem. Uiteindelijk spreekt hij de taal vloeiend waardoor zijn leven in Nederland aangenamer wordt. Naast zijn werk schrijft Hassan een boek over vijftig jaar Marokkaanse gastarbeiders in Ede. Hieruit blijkt dat taalbeheersing de sleutel is tot integratie. Maar ook Hassan voelt zich nog steeds “half-half”: in Marokko is hij de Hollander, hier de Marokkaan.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Personen

  • Industrie

  • 1950-2000

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl