‘Toen ik solliciteerde bij de Born heeft dat meegewogen.’

Annelies de Vries vertelt!

De jaren zeventig brachten nieuwe educatieve initiatieven met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en burgerschapsvorming. Annelies de Vries vertelt over de start van haar werk als cursusleidster op de Born te Bennekom.(1)

Student

'Dat waren wel mooie jaren, de jaren zeventig. Ik woonde in Wageningen en de vrouwenbeweging en het feminisme, dat pakte me meteen. Ik studeerde Huishoudkunde(2) en liep stage op Volkshogeschool Allardsoog in Bakkeveen (Fr.), een algemene volkshogeschool, die Dolle Mina’s uitnodigde bij de cursussen. Ik smulde daarvan, ik was twintig en werd met hart en ziel actief in de vrouwenbeweging vooral binnen Man/Vrouw/Maatschappij.(3) Ik deed voor deze organisatie de landelijke coördinatie van alle lezingen-aanvragen. Je kon het zo gek niet bedenken, werkende jongeren, bejaardenorganisaties of scholen, iedereen die wilde een lezing over wat nou die vrouwen wilden. Ze vonden het interessante onderwerpen. Dat maakte heel wat los. Af en toe gaf ik zelf ook een lezing. Ergens in 1973 werd ik door de Born gebeld of ik een lezing wilde geven voor de alleenstaande plattelandsvrouwen, die een cursus hadden op de Born.

Fulltimebaan

Ik had intussen de trainingen voor degenen die een lezing gaven voor Man/Vrouw/Maatschappij bij de Born ondergebracht. De lezinggevers van MVM wisselden daar ervaringen uit en kregen training hoe ze de diverse doelgroepen het beste konden aanspreken. Eind 1973 kwam er een vacature. Ik was nog niet afgestudeerd, maar het leek me het mooiste om te doen. Ik had voorlichtingskunde gedaan bij de vakgroep van hoogleraar Anne van den Ban (4) en was in 1971 medeoprichter van het ITV.(5) Toen ik solliciteerde bij de Born heeft dat meegewogen. Het was begin 1974 toen ik startte als cursusleidster, een fulltime baan, naast mijn studie.

Eerste cursus

Mijn eerste cursus was voor de alleenstaande plattelandsvrouwen in de zomer van 1974. De meesten waren weduwen en een enkele gescheiden vrouw. Ik was 23 en zo’n cursus was natuurlijk wel pittig. Samen met mevrouw de Bruyn, zelf alleenstaande plattelandsvrouw, bereidde ik deze weekcursus voor. Er kwam natuurlijk verdriet naar boven tijdens zo’n cursus, maar er was ook veel opgewektheid en plezier. We deden ook rollenspelen over herkenbare situaties. Daar konden we soms enorm om lachen. Eén deelneemster had een klaagverhaal over haar hond, die mocht soms niet mee naar bepaalde gelegenheden. Mevrouw de Bruyn, die goed kon toneelspelen, speelde in een rollenspel die hond en liet het verhaal van die hond horen: 'Wat heerlijk om af en toe even alleen te zijn!''.

Cursusconcept

De samenleving was in die tijd heel sterk gericht op het gezin, het standaardpatroon. Wanneer je daarbuiten viel, kon je een stukje eenzaamheid of moedeloosheid ervaren. Weduwen, gescheiden vrouwen, vrouwen die niet trouwden hadden dit gemeen met de hele emancipatiebeweging. Daar hadden we vanuit de Born een concept voor. Zo van, hoe geef je vorm aan een situatie die jezelf niet hebt gekozen en waar je buiten de gevestigde patronen valt. Zo’n cursus was ervoor om jezelf moed te geven om je in je eentje ergens door heen te slaan en daar weer de lol van in te zien.'

Dit verhaal is gemaakt door Jeanne van Poppel (Werkgroep Oral History Gelderland) op basis van een interview met Annelies de Vries, april 2010 te Wageningen en in september 2021 van haar reactie voorzien. Lees ook het andere verhaal dat Jeanne van Poppel op basis van dat interview schreef.

Verklaring van de begrippen en namen:

(1) De Born te Bennekom was van 1933 tot 1992 een conferentieoord.

(2) Huishoudwetenschappen was een studierichting aan de Wageningen Universiteit van 1952 - 2000.

(3) De vereniging Actiegroep Man/Vrouw/Maatschappij werkte tussen 1968 -1988 aan bewustwording en beleidsverandering op het gebied van vrouwenemancipatie.

(4) Professor van den Ban was in 1964 de eerste hoogleraar Voorlichtingskunde aan de Wageningen Universiteit.

(5) ITV: Instituut voor Voorlichtingskunde. Het ITV was door studenten opgericht om praktijkervaring op te doen.


Rechten

Jeanne van Poppel, Werkgroep Oral History Gelderland, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl