Werkgroep Oral History Gelderland

Interviewen om de geschiedenis levend te houden

Persoonlijke verhalen houden de geschiedenis levend. De Werkgroep Oral History Gelderland (WOHG) draagt sinds 2012 bij aan het behoud van deze verhalen. De leden van de werkgroep nemen interviews af volgens de oral history methode, transcriberen de interviewopname en schrijven vervolgens een verhaal voor publicatie. Meer weten over de Oral History Werkgroep Gelderland?

De werkgroep bestaat uit enthousiaste vrijwilligers met een passie voor verhalen. Alle leden van de werkgroep zijn tijdens een verhalenproject opgeleid tot oralhistory-interviewer. De vrijwilligers die na afloop van hun project verder wilden met verhalen vangen, hebben zich verenigd in een provinciale werkgroep die gelieerd is aan Erfgoed Gelderland. In de werkgroep zit ook een fotograaf die de geïnterviewde personen mooi vastlegt op beeld. Bekijk hier de leden van de werkgroep.

Wat doet de werkgroep?

De leden van de werkgroep nemen individueel interviews af bij mensen met een persoonlijk verhaal. Zij voeren en werken de interviews zelfstandig uit, maar kunnen daarbij wel rekenen op steun en advies vanuit Erfgoed Gelderland. De werkgroep komt met enige regelmaat bij elkaar om te vergaderen en ervaringen te delen. Erfgoed Gelderland faciliteert de werkgroep bij haar bijeenkomsten. Als daar behoefte aan is, wordt in samenspraak met Erfgoed Gelderland, gekeken of er (bij)scholing mogelijk is.

Welke verhalen vangt de werkgroep?

De interviews die door de werkgroep worden afgenomen hebben uiteenlopende onderwerpen. Sommige leden interviewen op basis van hun eigen belangstelling. Maar WOHG-leden kunnen zich ook aansluiten bij oral history projecten van Erfgoed Gelderland. Interviewers die zich interesseerden in de wederopbouwperiode sloten zich bijvoorbeeld aan bij het verhalenproject ‘Een Nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’. Ook haakte de werkgroep in samenwerking met mijnGelderland aan bij het Erfgoedfestival 2020 met een special over de Koude Oorlog die goed past bij het thema Oost/West en een witte vlek op mijnGelderland kon vullen.

Meer informatie en lid worden

Je kunt lid worden van de Werkgroep Oral History Gelderland als je een cursus oral history hebt gevolgd bij Erfgoed Gelderland. Wil je meer weten over lidmaatschap of ben je benieuwd wat de Werkgroep Oral History Gelderland voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met de werkgroep Oral History Gelderland of met Lian van der Zon of Else Gootjes van Erfgoed Gelderland.


  • Personen

p/a Erfgoed Gelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

werkgroeporalhistorygelderland@gmail.com

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl