Drie belangrijke personen voor de historie van Bennekom

Kijk & Luistermuseum en de Historische Vereniging Oud-Bennekom

Verhaal over drie belangrijke personen voor het doorgeven van de Bennekomse historie. Zij waren erg actief en belangrijk voor het Kijk en Luistermuseum en de Historische Vereniging Oud-Bennekom.

J.D. Stolp (1906 – 1992)

Johannes (Hans) Daniël Stolp volgde na de cadettenschool de officiersopleiding aan de KMA in Breda en kwam terecht bij de veldartillerie in Ede. Na overplaatsing naar Amsterdam kwam hij in 1940 terug in Ede en vestigde zich in Bennekom. Zijn pensionering in 1962 gaf hem tijd zich in te zetten voor de historische verzameling van Oud-Bennekom en voor de verzameling mechanische muziekinstrumenten van zijn vriend Ferrand Moltzer. In 1970 openden ze samen het Kijk en Luistermuseum. Stolp was toen secretaris van de stichting Oud-Bennekom en Moltzer voorzitter. Hun inzet zorgde voor uitbreiding van de collecties. Van 1975 tot 1980 was Stolp de eerste directeur van het museum, waarbij hij tot het eind van leven zeer betrokken bleef. 

M.M. Van Hoffen (1911 – 1955)

Ir. Machienus Marius (Max) van Hoffen was de oprichter, 8 maart 1946, en eerste voorzitter van Oud-Bennekom. De Van Hoffenlaan in Bennekom is naar hem genoemd. Dreigende sloop van de oude boerderij Boekelo was de reden voor het ontstaan van Oud-Bennekom. Het boek Een Veluws Dorp is een herinneringswerk aan van Hoffen.

F. Moltzer (1913 - 1972)

Na de HTS Vliegtuigbouw studeerde Ferrand Moltzer Werktuigbouwkunde aan de Technische hogeschool in Zürich, de ETH. Van daaruit vertrok hij in 1942 naar Nederlands-Indië, door de oorlog met Japan kwam hij in Zuid-Afrika terecht. Tot 1954 werkte hij in Pretoria bij de Zuid-Afrikaanse spoorwegen. Hij repareerde stationsklokken en horloges van spoorweg personeel. Terug in Nederland werkte hij voor het Amsterdamse waterleidingbedrijf en vanaf 1961 bij het instituut voor tuinbouwtechniek in Wageningen. Hij had een grote belangstelling voor mechanische muziekinstrumenten en repareerde en restaureerde deze. Met zijn vriend en buurman Hans Stolp deelde hij de liefde voor antiek en erfgoed. Twee jaar na de start van hun gezamenlijk museum overleed hij op 59-jarige leeftijd.


Rechten

Kijk & Luistermuseum, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl