Het ontstaan van het dorp Bennekom

Beringhem

Bennekom is een dorp binnen de gemeente Ede met bijna vijftienduizend inwoners. De oudste schriftelijke vermelding van deze plaats staat in een akte van 1288 met de naam Beringhem.

Vele namen

In de loop der eeuwen is de naam vaak gewijzigd en komen in volgorde voor: Berinchem, Berninchem, Berynckhem,  Bernchem, Bernhem, Bennichem, Berchym, Berichem, Bennecom, Benninckhemer-Enk, Bennekum en kreeg het in 1600 zijn huidige naam. Beringhem is bekend geworden door zijn bijzondere ligging dicht bij de oversteekplaatsen van de grote rivieren. Aan de route van de verbindingswegen tussen de Betuwe en de Noord-Veluwe. Ook lag het dicht bij de Oost-West routes, Duitsland – Arnhem – Utrecht.

Archeologische vondsten

Vermoedelijk bestond er al een kleine nederzetting van woonhuizen met een kerkje voor het jaar 1000. De archeologische vondsten geven aanwijzingen dat er al bewoning was van deze plek in de Karolingische periode (700 – 1000). In de in het centrum van het dorp opgegraven waterput, zijn tientallen aardewerkscherven gevonden uit die periode. Deze put, een uitgeholde boomstam, is in het bezit van het Kijk & Luistermuseum.


Rechten

Kijk & Luistermuseum, CC-BY-NC

Relevante links

- Foto Oude Kerk

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl