Helene en haar geestelijk goed Kunstverzameling, vanaf 1907

Het echtpaar Kröller-Müller Luchtfoto jachtslot Sint Hubertus. Foto Lars Soerink
Het overgrote deel van de huidige collectie van het Kröller-Müller museum op de Veluwe danken we aan Helene Kröller-Müller (1869-1939). Haar kunstverzameling is een van de meest bijzondere en grootste privécollecties van ons land.

Cursus

Haar passie begon toen zij een cursus kunstbeschouwing volgde bij kunstkenner H.P Bremmer, een gewezen kunstenaar die uitgroeide tot een soort kunstpaus voor de rijken. Hij was haar steun en toeverlaat bij het aankopen van alle kunstwerken.

Vincent van Gogh

Helene was in 1907 bijzonder gecharmeerd van een toen nog onbekende en onbeminde - en inmiddels overleden - schilder die door velen was afgeschreven omdat hij waanzinnig zou zijn. Helene en Bremmer zagen in hem een grootheid. Zijn naam: Vincent van Gogh. Helene kocht uiteindelijk 91 schilderijen en 173 tekeningen van zijn hand.

Museum

Op 13 juli 1938 opende Helene als directrice officieel het museum op landgoed De Hoge Veluwe. Inmiddels is de kunstcollectie Rijksbezit en met uitzondering van de maand januari dagelijks te bezichtigen.

 

Downloads

/files/verhalen_pdf/Helene_en_haar_geestelijk_goed.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl