Sinds 1918, toen de huidige universiteit Wageningen als Landbouwhogeschool begon, wordt daar wetenschap bedreven op basis van de natuurwetenschappen. Abstract denken kon van vrouwen niet verwacht worden, dacht men toen. Het mannenbolwerk bleef hermetisch gesloten.
Maar omdat tuinieren en voedselbereiding wel pasten in de leefwereld van de vrouw, mochten zij daar wel lezingen en demonstraties over volgen. Pas met de verbreding van het onderwijsprogramma in de jaren vijftig, waarin ook landbouwhuishoudkunde en voeding werden opgenomen, stroomden meer vrouwen de collegebanken in.
Het aantal vrouwelijke studenten groeide de laatste decennia, maar de doorstroming naar hogere posities binnen de wetenschapswereld laat nog steeds te wensen over. Toch is de emancipatiecommissie van Wageningen niet alleen somber gestemd. Er is veel bereikt: deeltijdbanen, kinderopvang en ouderschapsverlofregelingen die het mogelijk maken opvoeden met een carrière te combineren. Vrouwenstudies met betrekking tot de landbouw en het platteland heeft aan de universiteit een eigen onderwijsprogramma. Ook de uitgave van het boek 'Vrouwen, Wageningen en de wereld' en de tentoonstelling 'Vrouwen in de schijnwerper' bewijzen dat het mannenbolwerk van weleer niet langer om de vrouw heen kan én wil.
Lees hier meer over de strijd van vrouwen voor gelijkheid.
Zij/Hij
1950-2000
Wageningen
Genealogie
Arnhem e.o.