Een van de rijkste vrouwen van Nederland

Helene Emma Laura Juliane (Kröller-) Müller (1869-1939)

Helene Emma Laura Juliane Müller wordt in het Duitse Horst geboren. In Düsseldorf leert ze de Nederlandse zakenman Anton Kröller kennen en in 1888 besluiten ze te trouwen. Helene is dankzij haar vader en man rond 1900 één van de rijkste vrouwen van Nederland. Hierdoor kan ze kunst gaan verzamelen. Ze koopt onder andere 91 schilderijen en 185 tekeningen van Van Gogh.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog helpt Helene als zuster bij een Duits noodhospitaal in Luik. Het echtpaar Kröller-Müller verdient tijdens deze oorlog een vermogen door handel met Duitsland en Engeland. Met dit geld kopen ze grond op de Veluwe en bouwen er Jachthuis Sint Hubertus. Rond 1915 wil Helene graag haar kunstcollectie schenken aan het volk via een museum. Sinds 1938 is deze daarom te zien in het Kröller-Müller museum in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Kunst en cultuur

  • 1800-1900

  • Ede

  • Veluwe

  • Het Verhaal van Gelderland

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl