Het ENKA-mannenkoor

100 jaar ENKA Ede

Om het ENKA-personeel tevreden te houden werden in het kader van vrijetijdsbesteding diverse verenigingen opgericht. Voorbeelden zijn Mandolineclub ‘Crescendo’, Dansclub ‘Ons Genoegen’ en de Speeltuinvereniging ‘Vooruit’. Sommige verenigingen zijn nog altijd actief. In dit artikel leest u meer over het ENKA-mannenkoor.

Oprichting

In 1922 startten acht zanglustige werknemers een dubbel mannenkwartet. Zij plaatsten in januari 1925 een oproep om binnen het bedrijf een mannenzangvereniging op te richten. De belangstelling was groot en het ENKA Mannenkoor werd opgericht. De crisis- en oorlogsjaren veroorzaakten grote financiële zorgen. Dankzij de inzet van koorleden, bestuur en dirigent liep het aantal koorleden toch nog op tot vijftig. Ook nu nog leeft deze spirit en het enthousiasme voort in het koor.

Optredens

Naast optredens in eigen land werden meerdere landen bezocht. Het koor heeft ook opgetreden op bijzondere plekken, zoals bij het Holocaustmonument in Berlijn, in de Volkswagen-fabrieken van Wolfsburg en in kerken zoals de Stephansdom in Wenen en de St. Nikolauskirche in Oberndorf. Begin 20e eeuw was koorzang de voorloper van de hedendaagse teambuilding en ook bij ENKA werd het mannenkoor gezien als een orgaan dat een positieve invloed had op de sociale cohesie binnen het bedrijf. Vanaf 1947 waren ook niet-werknemers welkom.

Nog altijd actief

Tegenwoordig komen de koorleden uit alle hoeken en lagen van de samenleving. Niet alleen uit de gemeente Ede, maar ook uit omliggende plaatsen. De laatste jaren worden ook de persoonlijke voordelen van het
lidmaatschap in toenemende mate gewaardeerd. Samen muziek maken bevordert de gezondheid.

Dit is een verhaal uit het eenmalige ENKA-magazine van mei 2022, dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar ENKA Ede. Lees ook de andere verhalen van deze special.

 


Rechten

Auteur: Hugo Koeweiden, 2022, CC-BY-SA

  • Honderd jaar ENKA Ede

  • Industrie

  • Streekgeschiedenis

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • 2000-nu

  • Ede

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl