Een openluchttheater voor Ede

Werkverschaffing in de crisis, rond 1930

Er is een overeenkomst tussen een NEC-supporter in het Nijmeegse Goffertpark en een bezoeker van het Openluchttheater in Ede. Zij bevinden zich allebei op een plek die ontstaan is vanuit een door de regering gesubsidieerd werkgelegenheidsproject.

Werkverschaffing

In de crisisjaren rond 1930 was een op de vier arbeiders werkloos. Daarom zette het Rijk een groot aantal werkverschaffingsprojecten op. Werklozen werden door de overheid verplicht om in grote werkploegen ongeschoold werk uit te voeren. Het werk was vaak zwaar en het loon was maar net genoeg om met een gezin van rond te komen. Werklozen die weigerden of het werk niet konden volhouden, kregen geen steun en waren aangewezen op de armenzorg.

Openluchttheater

In de gemeente Ede werden in het kader van de werkverschaffing diverse beken uitgegraven en riolering aangelegd. In het Park De Hoge Veluwe werden paden aangelegd. Daarnaast werd het plan bedacht voor een theater. Er werd echter gevreesd dat de regering zoiets zonde van het geld zou vinden. Daarom sprak men over een openluchtvergaderplaats. In 1935 en 1936 vormden de voorheen werkloze arbeiders een zandgat in het buurschap Ede-Veldhuizen om tot een openluchttheater. Er werd extra grond uitgegraven, die met kruiwagens en kiepkarren op rails werd afgevoerd. Het theater kreeg ruim tweeduizend zitplaatsen.

De Zanding

Een ander project van de werkverschaffing was de aanleg van een zwembad. 'Natuurbad De Zanding' werd gestart als een zwemvijver die 'een groote aantrekkelijkheid voor toeristen en pensiongasten' moest uitoefenen. Het project werd uitgevoerd tussen 1933 en 1936 in Otterlo. Zeker tweehonderd werklozen waren ruim drie jaar aan het werk. Op vrijdag 29 mei 1936 werd het openluchtbad, compleet met theehuis en kleedkamers geopend. Het geheel bleef eigendom van de gemeente en werd verpacht onder bepaalde voorwaarden. Een van deze voorwaarden was dat het bad op zondag gesloten moest blijven.

Van de straat

Duidelijk is dat deze projecten in Ede de mensen veel goeds opleverden. Toch was het voor de arbeiders erg zwaar. De regering wilde wel investeren, maar wilde ook de arbeiders zo lang mogelijk 'van de straat houden'. Daarom werd het vele graafwerk bij voorkeur zonder zware machines uitgevoerd.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Ede. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Ede

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Ede

  • Monumenten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl