Boerderijtje aan De Driehoek

Wieg van Historisch Museum Ede

De boerderij in De Driehoek 24 was de wieg van Historisch Museum Ede. De boerderij dateert vermoedelijk uit de 18e eeuw.

Het boerderijtje heeft een hoog rieten wolfsdak, een gepleisterde voorgevel, vensters met onderruiten en schuiframen met een kleine roedenverdeling. Alleen het voorhuis is van baksteen, maar de deel en de rest van het achterhuis was opgetrokken in gepotdekselde planken op een trasraam na (een zwart geteerd stukje ondermuur).

Oud Ede

Eind 1936 stelt de voorzitter van Vereniging Oud Ede, notaris W.F.J. Fischer, voor om een oud vrijkomend boerderijtje in De Driehoek (nr. 24) te behouden voor de toekomst. In 1937 wordt het pand gekocht inclusief enkele gereedschappen en huisraad voor een bedrag van 520 gulden. Van alle kanten wordt hulp geboden en worden schenkingen gedaan. Verschillende kamers van het boerderijtje richt men in. Op 1 juni 1938 wordt de gerenoveerde museumboerderij, in aanwezigheid van burgemeester Creutz, geopend. De toegangsprijs bedroeg toen 10 cent. In 1975 verhuist het museum naar het Museumplein. De boerderij is nu in gebruik als woonhuis.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Historisch Ede

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Ede

  • Musea

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl