De Reehorst van ENKA-medewerkers

100 jaar ENKA Ede

Om het ENKA-personeel tevreden te houden werden in het kader van vrijetijdsbesteding diverse verenigingen opgericht. Voorbeelden zijn Mandolineclub ‘Crescendo’, Dansclub ‘Ons Genoegen’ en de Speeltuinvereniging ‘Vooruit’. Sommige verenigingen zijn nog altijd actief. In dit artikel leest u meer over De Reehorst.

Oorsprong

Waar nu De Reehorst staat, stond vanaf 1885 een villa in Zwitserse stijl, gebouwd door graaf Godert Willem van Rechteren Appeltern. Om onbekende reden kreeg deze villa de naam De Reehorst. De villa wisselde een paar keer van eigenaar totdat het in 1920 leeg kwam te staan. Dr. Hartogs kocht het pand eerst om er ENKA-medewerkers te huisvesten.

Gebruik

Na een verbouwing ontstonden er ruimtes voor de ENKA-verenigingen. In het pand kwam een toneel- en filmzaal met plaats voor ongeveer honderd personen, een vergaderruimte en conciërgewoning. De Reehorst werd ook de plaats waar ENKA-medewerkers allerlei cursussen konden volgen. In 1925 kreeg De Reehorst ook een drankvergunning en vergunningen voor een bal op zaterdagavond tot middernacht. De moestuin achter het gebouw maakte plaats voor voetbalvelden en tennisbanen. De ruimte werd al snel te klein. In 1930 werd het jachthuis daarom afgebroken en kwam er een heel nieuw theater. In de grote zaal werden toneelvoorstellingen, concerten en films gedraaid. Verder kwam er een gymnastiekzaal met daarboven een dans- en muziekzaal, schaakkamer en diverse kleine zalen.

Algemeen gebruik

Aan de voorzijde kwam een restaurant. Om een exploitatietekort te voorkomen besloot de ENKA-directie om de schouwburg in de toekomst ook aan derden te verhuren. Dat betekende dat, naast ENKA-medewerkers, alle Edenaren voortaan welkom waren. In de jaren ‘60 kocht de gemeente het theater voor ongeveer een miljoen gulden en heropende het als schouwburg en sociaal- en cultureel centrum. Uiteindelijk ontstond er een multifunctionele zaal, waarvan de bioscoopfunctie pas in 2004 verdween. In 1994 is er naast De Reehorst een hotel gebouwd en kreeg het steeds meer betekenis als congresaccommodatie.

Dit is een verhaal uit het eenmalige ENKA-magazine van mei 2022, dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar ENKA Ede. Lees ook de andere verhalen van deze special.

Bronnen en verder lezen

  • IndeBuurtEde: De bijzondere geschiedenis van de Reehorst door Hanneke van Olst, 14 oktober 2021.


Rechten

Auteur: Piet Griffioen, 2022, CC-BY-SA

  • Honderd jaar ENKA Ede

  • Industrie

  • Streekgeschiedenis

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • 2000-nu

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

- 100 jaar ENKA
- De Reehorst

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl