Voedselhulp van de familie Wolters uit Silvolde

Bram Opschoor vertelt

Bram Opschoor vertelt ons over hoe zijn familie dankzij voedselhulp de Tweede Wereldoorlog overleefde: 'geboren ben ik in 1939 in Rotterdam. Onbewust van het feit dat mijn eerste levensjaar gelijk het gevaarlijkste uit mijn leven zou zijn. Gelukkig heeft onze familie het bombardement van 1940 op Rotterdam in een schuilkelder overleefd. Niets van meegemaakt natuurlijk, maar wel weet ik dat het jaar 1944 verschrikkelijk was. Er werd door de straat op ons geschoten en een gewonde man werd bij ons binnen gedragen. Maar het ergst was de honger. Je zag op straat mensen van uitputting in elkaar zakken.'

Familie Wolters in Silvolde

'Mijn moeder, Marie Opschoor van Veen, ging er met de fiets op uit om te proberen op het platteland bezittingen te ruilen tegen voedsel. Dat viel niet mee , want in de directe omgeving waren vele hulpzoekenden. Na een tocht van drie dagen met overnachtingen in een schuurtje kwam ze uit in Silvolde. Daar ontmoette ze Maria Wolters, dochter van bakker Wolters aan de Hoofdstraat, een leeftijdsgenoot met wie het direct klikte. Gastvrij werd ze opgenomen, kon bijkomen van de tocht en kreeg een groot roggebrood mee voor thuis. Er meldde zich bij de familie Wolters ook mensen van de ondergrondse, met een vrachtwagen, op zoek naar voedsel voor het Westen. Ook zij kregen hulp en namen mijn moeder mee terug naar Rotterdam. Verborgen onder een dekzeil werden een tweetal controleposten gepasseerd. Het brood smaakte geweldig, al was het na enige tijd keihard.

Band na de oorlog

Na de oorlog is het contact blijven bestaan. Maria Wolters verloor haar verloofde vlak voor het einde van de oorlog. Hij kwam om bij het bombardement op Doetinchem. Ook mijn vader overleed vlak na de oorlog. Dit versterkte wellicht de band en wij hebben verschillende keren bij de familie Wolters kunnen logeren. Op de foto [bovenaan] staan Maria Wolters, haar broer Leo (onderwijzer in Lichtenvorde), bakker Wolters en zijn vrouw.

[Dit project is] een goede gelegenheid om mijn dank uit te spreken aan de familie Wolters die ons geholpen heeft de oorlog door te komen.' Hierbij!

Dit verhaal is ingestuurd door Bram Opschoor in het kader van WO2-verhaal Gezocht. Lees de overige ingestuurde verhalen in de special 'Getuigen van de Oorlog'.


Rechten

Bram Opschoor, CC-BY-NC

  • Getuigen van de oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Oude IJsselstreek

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl