Bevrijding van Megchelen

Eerste bevrijde dorp in Oost-Nederland

In Megchelen begon eind maart 1945 de bevrijding van Oost-Nederland. Het was het eerste dorp boven de grote rivieren dat door de geallieerde troepen bevrijd werd.

Strijd

De bevrijding verliep niet zonder slag of stoot. De Britten leverden een dag en een nacht lang felle strijd met de Duitsers. Van de 159 huizen die Megchelen op 28 maart 1945 rijk was, stonden er in de avond van 29 maart 1945 nog vier onbeschadigd overeind. Een dag later vochten de aangerukte Canadese troepen nog met de overgebleven Duitsers. Door deze nachtelijke gevechten en het inspringen van de Canadezen is er wat onduidelijkheid over welke datum gehanteerd moet worden als officiële datum van de bevrijding van Megchelen; 28 of 29 maart 1945.

Wederopbouw

Na het optrekken van de kruitdampen werd op 1 april 1945 een start gemaakt met de wederopbouw van Megchelen. Met de puinresten werden vele noodwoningen gebouwd voor de inwoners van Megchelen. Deze zijn, op één na, allemaal weer verdwenen. De ‘Moezeköttel’, de enige nog overgebleven naoorlogse noodwoning, is inmiddels een openluchtmuseum in het buitengebied van Megchelen. Nog tot 1967 (!) bood de woning – met slechts één slaapkamer – plaats aan drie gezinnen.

Verder lezen:


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-SA

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Oude IJsselstreek

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl