Liefde in oorlogstijd

Stefan Leijendecker

Vanaf 1931 woont en werkt de Duitse Stefan Leijendecker als elektricien in Nederland. In mei 1941 trouwt hij met de Achterhoekse boerendochter Dora Heersink uit Sinderen. Als ‘Rijksduitser’ moet Stefan zich in 1942 melden voor het Duitse leger. Hij werkt als radiotelegrafist in Duitsland, Denemarken en Rusland. Ondertussen raken zijn vrouw en schoonfamilie betrokken bij het verzet.

Eind oktober 1943 wordt Dora ernstig ziek en krijgt Stefan verlof. Eenmaal in Nederland wil hij niet meer terug naar Duitsland. Op deserteren staat de doodstraf, dus probeert een bevriende arts Stefan ook ziek te maken. Dit mislukt en Stefan moet terug in dienst. In 1944 deserteert hij alsnog en vlucht met gevaar voor eigen leven. Hij reist, grotendeels te voet, via Roemenië en Joegoslavië naar Sinderen. Daar komt hij volledig berooid en uitgeput aan. Hier weet hij ondergedoken de bevrijding te halen, waarna hij in 1953 officieel Nederlander wordt.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • Personen

  • 1900-1950

  • Oude IJsselstreek

  • Achterhoek

Relevante links

- WO2GLD

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl