Twee tehuizen

ECHOS Home de Verbinding

Na de bouw van Legerplaats De Wittenberg bij Stroe (nu Generaal-Majoor Kootkazerne) in de jaren vijftig verrezen buiten de poort een Katholiek en een Protestant Militair Tehuis gebroederlijk naast elkaar. Hoewel inmiddels niet meer allebei in gebruik, verraden de paviljoenachtige panden nog steeds de hand van dezelfde architect.

Ontkerkelijking en opschorting van de dienstplicht leidden tot het verdwijnen van een groot aantal tehuizen, ook in Stroe. Het Katholiek Militair Tehuis veranderde in 1993 in één Algemeen Militair Tehuis, gedreven door het Humanistisch Verbond dat nog twee tehuizen meer bezat. Een goede tien jaar later kwamen alle Algemeen Militair Tehuizen en Protestantse Militaire Tehuizen - van de organisatie Pro Rege - in een nieuwe organisatie terecht: Home-Base Support.

De vestiging in Stroe bleef open en kreeg de naam ECHOS Home de Verbinding als verwijzing naar de verbindingstroepen op de naastgelegen kazerne. Het Protestantse Militaire Tehuis was toen al enige tijd gesloten en herbergt sindsdien het Museum Aan- en Afvoertroepen.

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe. Met dank aan S. Redegeld, vestigingsmanager ECHOS Home de Verbinding.

 


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • 1950-2000

  • Barneveld

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl