De buurtwinkel

De transportfiets en vul je eigen potje of kannetje

Vroeger kwam bijna alles wat men in het buitengebied voor de dagelijkse kost gebruikte van eigen land en hof. Er waren echter altijd zaken die men elders moest aanschaffen. De winkel in het dorp leverde dat vaak aan huis.

Begin vorige eeuw rond de eerste wereldoorlog ontstonden zo overal op het platteland buurtwinkels. Vaak bezorgden deze winkeltjes ook nog dagelijks melk en brood aan huis. Wat later, net na de Tweede Wereldoorlog, kwam vaak ook de winkelier met een transportfiets langs om de boodschappen te brengen of het boekje met wat nodig was op te halen. Alles werd in die boekjes opgeschreven en eens per week, maar ook per maand of zelfs per jaar werd er dan uiteindelijk afgerekend. Deze kleine ondernemers financierden zo heel veel voor en maakte het zo mogelijk om ook als er even geen inkomsten waren toch genoeg etenswaren te kunnen kopen om gewoon te kunnen eten. 

Vul je eigen potje of kannetje

Eerst verkochten de buurtwinkels hoofdzakelijk levensmiddelen los. Mosterd, zout, meel & grutten, azijn, mosterd , zout, stroop, koffie, suiker & kandijklonten, rozijnen, krenten en kruiden als peper, foelie en nootmuskaat werden er los verkocht. Ieder nam vaak zijn pot of kannetje mee om de voorraad thuis aan te vullen. Met de buurtwinkels begonnen ook producten van elders een rol in de keuken te spelen als rijst, spaghetti en macaroni. Langzaam werden het aantal bakken waar normaal producten los werden verkocht, gevuld met voorverpakte doosjes en zakjes van elders. Daarmee kwam “Hollandsche Kost” ook in de Achterhoek op tafel te staan.

Met de komst van de supermarkten ging deze grote verandering verder, tot uiteindelijk ook de buurtwinkels niet meer tegen deze grote grutters op konden concurreren en uit Nederland verdwenen.

Door Paul Hoftijzer 

Dit is een samenvatting. Lees over de buurtwinkel van Bruur en Drirksken in de bijgevoegde PDF. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Een wagen vol verhalen
  • Industrie
  • Streekgeschiedenis
  • 1900-1950
  • Aalten
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl