Gerda is een vrolijke, kordate boerendochter uit Aalten. Nadat ze haar mulo- en typediploma behaalt, krijgt ze een baan op het gemeentehuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog helpen Gerda en haar collega’s het plaatselijke verzet. Eind 1944 wordt het te gevaarlijk en duiken ze onder. Na de bevrijding moet er veel werk verzet worden en vraagt Gerda opslag. De gemeentesecretaris weigert met de woorden: “Jij trouwt toch wel want je bent een meisje”. Daarna zou ze immers door haar man onderhouden worden.
Gerda gaat werken in Den Haag, tot ze in 1955 trouwt. In 1956 wijzigt de wet handelingsonbekwaamheid, die getrouwde vrouwen verbiedt in overheidsdienst te werken. Gerda gaat dus weer aan de slag. In 1972 wordt ze burgemeester van Puttershoek in Zuid-Holland, ondanks weerstand van rechts christelijke gemeenteraadsleden. In 1975 keert Gerda terug naar Gelderland waar ze tot 1986 burgemeester is van de gemeente Brummen.
Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018.