Voor ontspanning hoefde de heer B. Venderbosch (1930) niet ver van huis. Zijn vader was bakker en op zondag kwamen de boeren hun brood ophalen en afrekenen. De bakkerij stond vlakbij de St.-Werenfriduskerk in Zieuwent. Een loopje was zo gemaakt. Bovendien was er nog iets anders wat de boeren lokte: koffie en een praatje!
“Vroeger waren er op zondag twee kerkdiensten. De vroegmis begon in de zomerdag om zeven uur en in de winter om acht uur. Na de kerkdienst kwamen de boeren hun brood, dat ’s zaterdags gebakken was, bij ons ophalen en betalen. Het ging ze om het praatje, maar vooral om dat bakje koffie. Dat was traditie.
Toentertijd was er nog geen radio, men moest het nieuws hebben van de mensen onderling. Alles wat in het dorp gebeurde, werd op zo’n zondagmorgen besproken. Het hele huis zat vol. De vrouwen zaten altijd voorin de woonkeuken en de mannen in de bakkerij. Wij moesten helpen met het koffie schenken. Gratis koffie. We gebruikten een stuk of drie grote koffiekannen. Niet die kleine die we zelf gebruikten. Sommigen lustten wel drie bakjes en die gingen niet eerder weg dan dat ze die bakjes koffie hadden gehad. Het was service.
Ik vond dat niet vervelend, want je hoorde nog eens wat. Er werd van alles besproken. Wat er op politiek vlak gebeurde kwam niet aan de orde, want er waren maar heel weinig mensen die een krant hadden. De boeren brachten nieuws over wat er in het dorp gebeurde. Verder spraken ze over alles wat te maken had met hun leven als boer. Dat had heel veel te maken met welk weer ze hadden gehad. Want iedere boer was sterk afhankelijk van het weer. Ja, dat was nou eenmaal zo.
Mijn vader had ongeveer een hectare grond aan de kant van Heelweg, drie kilometer verderop. Dat had hij geërfd van mijn oma, die dat als bruidschat had gekregen. Als hij daar aan het hooien was en de lucht werd zwart, dan moesten wij als de donder daar naar toe om te helpen. Op die grond liep onze koe, die mijn vader twee keer per dag moest melken. Hij ging altijd op de fiets. Als het slecht weer was, kwam hij doornat thuis. Mij heeft hij ook wel eens gestuurd. Ik heb eerst een halfuur zitten jagen op die koe en het lukte maar niet. Ik heb geen druppel melk gekregen. Daarna hoefde ik het nooit meer te doen.”
Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over B. Venderbosch is geschreven door Anja Driessen, op basis van een oral history-interview in oktober 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Lian van der Zon en Kees Huntink.
Anja Driessen, CC-BY