Koffie bij de bakker na de vroegmis

Nieuwtjes uitwisselen en brood afrekenen

Voor ontspanning hoefde de heer B. Venderbosch (1930) niet ver van huis. Zijn vader was bakker en op zondag kwamen de boeren hun brood ophalen en afrekenen. De bakkerij stond vlakbij de St.-Werenfriduskerk in Zieuwent. Er was nog iets wat de boeren lokte: koffie en een praatje!

Kerkdiensten 

“Vroeger waren er op zondag twee kerkdiensten. De vroegmis begon in de zomerdag om zeven uur en in de winter om acht uur. Na de kerkdienst kwamen de boeren hun brood, dat ’s zaterdags gebakken was, bij ons ophalen en betalen. Het ging ze om het praatje, maar vooral om dat bakje koffie. Dat was traditie.  

Gratis koffie 

Toentertijd was er nog geen radio, men moest het nieuws hebben van de mensen onderling. Alles wat in het dorp gebeurde, werd op zo’n zondagmorgen besproken. Het hele huis zat vol. De vrouwen zaten altijd voorin de woonkeuken en de mannen in de bakkerij. Wij moesten helpen met het koffie schenken. Sommigen gingen niet weg voordat ze drie bakjes hadden gehad. Het was service.  

Het leven van een boer  

Ik vond dat niet vervelend, want je hoorde nog eens wat. Er werd van alles besproken. Wat er op politiek vlak gebeurde kwam niet aan de orde, want er waren maar heel weinig mensen die een krant hadden. De boeren brachten nieuws over wat er in het dorp gebeurde. Verder spraken ze over alles wat te maken had met hun leven als boer. 

Drie kilometer fietsen voor het melken 

Mijn vader had ongeveer een hectare grond aan de kant van Heelweg, drie kilometer verderop. Dat had hij geërfd van mijn oma, die dat als bruidschat had gekregen. Als hij daar aan het hooien was en de lucht werd zwart, dan moesten wij als de donder daar naar toe om te helpen. Op die grond liep onze koe, die mijn vader twee keer per dag moest melken. Hij ging altijd op de fiets. Mij heeft hij ook wel eens gestuurd. Ik heb eerst een halfuur zitten jagen op die koe en het lukte maar niet. Geen druppel melk. Daarna hoefde ik het nooit meer te doen.” 

 

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over B. Venderbosch is geschreven door Anja Driessen, op basis van een oral history-interview in oktober 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Lian van der Zon en Kees Huntink.

 


Rechten

© Anja Driessen, CC-BY

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Wederopbouw in de Achterhoek
  • Streekgeschiedenis
  • Volkscultuur
  • Personen
  • Landbouw
  • 1900-1950
  • 1950-2000
  • Aalten
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl