Brieven in geheime binnenzak

Een tiener in het verzet

In de oorlog werd de tiener B. Venderbosch (1930) uit Zieuwent ingezet als koerier van het verzet. Onopvallend fietste hij vele kilometers met belangrijke berichten in zijn binnenzak. Alleen zijn vader was op de hoogte.

Verstopt tussen de nonnen

“In het zusterhuis zat een man uit Barger-Compascum. Hij had in Groningen voor de ondergrondse gewerkt en verhuisde steeds. Via Twente kwam hij bij Wieggers, een boer die zo’n beetje het hoofd van het verzet in Zieuwent en Mariënvelde was. Later kon hij in het zusterhuis terecht. In geval van nood trok hij nonnen-kleren aan en ging hij tussen een paar biddende zusters in de kapel zitten. Hij was niet groot, maar ik was wel bang dat zijn grote neus hem zou verraden!

Zolderkamertje

Ik ging iedere morgen naar de mis in het zusterhuis. Op een keer moest ik bij hem komen. Boven op zolder had hij een kamertje, waar hij overdag verbleef als er onraad was. “Nou moet ik het je toch eens vragen.” zei hij, “Zou je wat willen doen?” Hij vertelde mij over de ondergrondse, die hij hier samen met de ondergrondse van Aalten voor een deel leidde. Hij had een koerier nodig. Ik zag dat helemaal niet zo zwaar in en zei dat ik dat wel wilde. Mijn moeder wist nergens van, maar maakte op mijn verzoek in de voering van mijn jas een zak, waar ik papieren in kon stoppen.

Zonder pottenkijkers op de deel

Ik mocht nooit langs de Radstake fietsen, want daar waren Duitsers ingekwartierd. Daarom reed ik alsof ik scholier was via Varsseveld naar een boerderijtje in het Aaltense Goor. Gewoon overdag en met een boekentas achterop. In mijn jas had ik brieven die betrekking hadden op wapendroppings in het Aaltense Goor. Ik leverde post persoonlijk af bij de boer.

Ik ben nooit aangehouden. De Duitsers hebben me altijd laten fietsen. De oorlog interesseerde hen helemaal niks. Die dachten alleen maar: “als we maar weer verlof krijgen, dan kunnen we eventjes weg. Die smerige NSB’ers, dát waren de smeerlappen!”


Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over de heer B. Venderbosch is geschreven door Anja Driessen, op basis van een oral history-interview afgenomen door Anja Driessen in oktober 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Marja Zandberg en Kees Huntink.


Rechten

© Anja Driessen, CC-BY

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Wederopbouw in de Achterhoek
  • Oorlog
  • Personen
  • Streekgeschiedenis
  • 1900-1950
  • 1950-2000
  • Aalten
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl