Onderduiken in de Achterhoek Onderdrukking en verzet in Gelderland, 1940-1945

De broers Jonny, Leon en Helmut Levy uit Varsseveld vonden onderdak in de varkensschuur van het gezin Geurink in Lichtenvoorde © Aaltense Musea Helena Theodora Kuipers-Rietberg was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd. © Winterswijkse Musea via Aaltense Musea Personeel van het Apeldoornsche Bosch, 1935 - 1940 © Joods Historisch Museum Gedenksteen voor opa Bakker en tante Cor van het Verscholen Dorp in Vierhouten
Voorjaar 1942 kondigden de Duitsers een algemene arbeidsplicht af. Iedere Nederlandse man tussen 18 en 35 kon nu verplicht worden in Duitsland te werken. De arbeidsinzet bracht de oorlog en bijbehorende keuzes plotseling dichtbij, velen moesten zich ofwel melden voor tewerkstelling ofwel onderduiken. Onderduikers werden in de Achterhoek op grotere schaal opgenomen dan in de rest van Nederland.

Hiervoor zijn verschillende verklaringen geopperd, zoals het sterke gemeenschapsgevoel, de dominante rol van de kerken en de overzichtelijkheid van het landschap, waar men de vijand al van verre kon zien aankomen. De groei van het aantal onderduikers leidde tevens tot het ontstaan van de 'verzorgende illegaliteit': honderdduizenden personen waren actief betrokken bij het verlenen van onderdak, het verschaffen van papieren en het leveren van middelen. De LO, de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers, ontstond in Winterswijk. Schokkend in Gelderland was de deportatie naar Auschwitz van negenhonderd geesteszieke joden uit psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch in 1943.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl