Kunst en Cultuur in Lochem

vanaf 1980

Tegenwoordig bruist het in Lochem van de culturele activiteiten, van kerkconcert tot kunstroute, van cultureel café tot muziekfestival.

Vroeger waren het de bewoners van de vele voorname huizen die kunst aanschaften of lieten vervaardigen. In de negentiende eeuw waren het de gegoede burgers die een schouwburg stichtten.

Er is hier nooit een 'kunstenaarsdorp' ontstaan, maar Lochem heeft te veel schilders, schrijvers, cabaretiers en musici binnen de grenzen gehad om ze allemaal te noemen. Een greep uit het culturele leven.

 

Afbeeldingen

1: De familie Van Nagell van Ampsen liet in 1766 door Salomon Lamberts in Zutphen deze zilveren theepot vervaardigen. De theepot is voorzien van het alliantiewapen van Barones van Nagell en haar echtgenoot Van Quadt - Hüchtenbruck. (voorheen Zutphen collectie Kunst- en Antiquiteitenhandel J.B.A.M. Ott).

2: Willem Berkhemer (1917- 1999) was zowel verteller als beeldhouwer. Vanaf 1975 woonde en werkte hij als beeldhouwer in de Orangerie op het landgoed de Velhorst. Dit beeld van zijn hand is te vinden in het plantsoen voor de oude begraafplaats van Lochem. Vroeger stond op het voorplein van de Rijks-HBS in Lochem zijn markante fontijnbeeld, en bij de ingang naar het koetshuis op de Velhorst staat te zijner nagedachtenis zijn beeld 'de Hemelpoort".

3: Bij boekhandel Lovink op de markt in Lochem kun je snuffelen in boeken, maar ook  toegangskaarten halen voor het cultureel café, een concert of een vertelavond. Het is de culturele huiskamer van Lochem.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Kunst en cultuur
  • 1950-2000
  • Lochem
  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl