Nieuwe gemeente Lochem

2005

De samenvoeging van de gemeenten Gorssel en Lochem in 2005 was het voorlopige sluitstuk van een lang proces van gemeentelijke schaalvergroting. Toen in 1825 het instituut gemeente in de huidige vorm bij wet werd geregeld bestonden de gemeenten Gorssel, Kring van Dorth, Lochem, Laren en Verwolde.

De eerste twee werden samengevoegd in 1831, de laatste twee in 1854. Tot hun samenvoeging in 1971 werd de stad Lochem geheel omgeven door de gemeente Laren. En in 2005 werden - na een langdurige besluitvorming, waarbij het er soms op leek dat ook het Overijsselse Bathmen erbij zou worden betrokken - Gorssel en Lochem samengevoegd. Onder de naam van de laatste; zouden stadsrechten dan toch iets betekenen?

 

Afbeeldingen

1: In het wapen van de gemeente Lochem, officieel sinds 23 april 2009, zijn onderdelen van de wapens van vroegere gemeenten opgenomen. Het wapen is gevierendeeld en bevat de dubbelstaartige gekroonde leeuw van de stad Lochem, de mispelbloemen, ook van Lochem, de penningen (nu bollen genoemd) uit het voormalige wapen van Laren, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de heerlijkheid Verwolde en niet te vergeten de 'burcht' (Koerhuis) van Gorssel.

2: Het Larense gemeentehuis stond aan de Ampsenseweg, vlak  bij Lochem. Net als voor het nabijgelegen station (en de spoorlijn) werd voor dit gemeentehuis grond ter beschikking gesteld door de familie van Nagell van het landgoed Ampsen.

3: Lochem, zoals het groeide uit Gorssel, Kring van Dorth, Laren, stad Lochem en Verwolde. De gemeentegrenzen zijn aangegeven vóór de aanpassingen door het Twentekanaal en ná de overgang van de Wildenborg naar Vorden en een deel van Verwolde naar Markelo/Goor.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • 1950-2000
  • Lochem
  • Achterhoek

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl