Nieuwe gemeente Lochem

2005

De samenvoeging van de gemeenten Gorssel en Lochem in 2005 was het voorlopige sluitstuk van een lang proces van gemeentelijke schaalvergroting.

Het instituut gemeente hebben we cadeau gekregen van de Fransen toen ons land in 1810 werd ingelijfd bij het keizerrijk van Napoleon. Voor 1795 kende ons land, behalve in de steden, geen echt plaatselijk bestuur. De 'karke en de marke' regelden veel, maar niet alles.

Mairies

Tijdens de Bataafse republiek en het koninkrijk Holland onder Lodewijk Napoleon (1795-1810) is er al geëxperimenteerd met een vorm van plaatselijk bestuur naar Frans model. Er kwamen municipaliteiten en ambtsgemeentebesturen maar in 1811 werden het 'Franse' mairies met een maire aan het hoofd, een burgemeester met vrij veel centrale macht, bijgestaan door een gemeenteraad met weinig invloed.

Verwolde

De gemeenten Gorssel, Laren en Lochem bleven ook na de verdrijving van de Fransen in 1813 bestaan. In 1818 werden zelfs op grond van oude voorrechten de gemeenten Kring van Dorth en Verwolde gesticht. In 1831 is de Kring van Dorth weer samengevoegd met Gorssel, Verwolde hield het vol tot 1854 en ging weer bij Laren horen.

Scholtambt

In de Gemeentewet van 1851 is het onderscheid tussen stad en platteland definitief verdwenen. De stad Lochem kreeg eenzelfde bestuur als de omringende plattelandsgemeenten Gorssel en Laren. Laren viel ongeveer samen met het voormalige scholtambt Lochem, de stad Lochem grensde ten noorden en ten zuiden (Barchem en omgeving) aan de gemeente Laren.

Samenvoeging

Pas na veel verzet werd in 1971 de samenvoeging van Laren en Lochem een feit. In het kader van een regeling voor de gehele Achterhoek werden in 2005 - na opnieuw een langdurige besluitvorming, waarbij het er soms op leek dat Eefde naar Zutphen zou gaan of dat het Overijsselse Bathmen bij Gorssel zou worden gevoegd – Gorssel en Lochem samengevoegd.

Gemeentewapen

In het wapen van de gemeente Lochem, officieel sinds 23 april 2009, zijn onderdelen van de wapens van vroegere gemeenten opgenomen. Het wapen is gevierendeeld en bevat de dubbelstaartige gekroonde leeuw van de stad Lochem, de Gelderse mispelbloemen, ook van Lochem, de penningen of bollen van Laren, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de heerlijkheid Verwolde; en niet te vergeten de 'burcht' van Gorssel.

 

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl