Meisjes moesten naar de huishoudschool

Eigenlijk had ik binnenhuisarchitecte willen worden

Siet Halbersma-Petri (1934) is geboren op de Tusseler in Lochem. Haar officiële naam is Marietje maar haar jongste broertje kon geen Rietje zeggen. Die zei Sietje. Dat is al 71 jaar haar naam. Ze vertelt over haar jeugd in Lochem.

Kind aan huis 

Na schooltijd was ik altijd bij Rouweler. Daar was ik kind aan huis en zij behandelde me als haar eigen dochtertje. We zijn nog op de foto gezet. Alleen heb ik die foto niet meer. Ik paste ook op de kinderen. 

Ondeugend 

Toen ik twaalf jaar was moest ik naar de huishoudschool. En dat was helemaal niks voor mij. Ik had naar een andere school gemoeten maar dat deden ze niet. Meisjes moesten naar de huishoudschool.Ondeugend kind was ik hoor. De anderen durfden het niet en dan moest ik het doen. Ik had van die lange stokken en dan moest je iets met de gordijnen doen. Dan had je van die bollen. Daar moest je dan tegenaan tikken en dan gingen ze kapot.En dat vond ik zo erg als ik ’t dan gedaan had. Dacht ik, zie je heb ik weer naar ze geluisterd. Had ik eigenlijk niet moeten doen. 

Tekenen 

Ik tekende altijd alles. Ik tekende huizen met hele mooie inboedels. Ik was toen al een beetje met interieur bezig. En ik had eigenlijk binnenhuisarchitecte willen worden maar dat is er nooit van gekomen. Want mijn ex, de eerste ex die ik had die heeft daar niet aan meegewerkt.Ik heb nooit huiswerk gemaakt. Al die meiden zaten een hoop huiswerk te maken. Op school kreeg ik theorie en huishoudelijke dingen, schoonmaken en zo. 

Werken bij Van de Borg 

Toen ik van de dienst af was, ben ik eerst in de zomer bij Van de Borg en Verwolde gaan werken. Ik ontmoette een meisje, Lia en die werkte daar. Ze zei dat ze daar weg ging en of het iets voor mij was, want je kon daar heel veel verdienen. Ik verdiende daar heel veel. Maar ze zei tegen mij“Maar je mag niet in de zitkamer komen van mevrouw. Nou toen kwam ik daar en mocht ik wel in de zitkamer komen. Ik mocht het wel.  

Bij Sandmann ben ik nog een tijdje geweest.In de winkel hadden ze stoffen. Die grote balen lagen allemaal schuin in de rekken en in het midden een grote tafel. Maar daar ben ik ook een tijdje kinderjuffrouw geweest, want die moeder was in verwachting en moest dan rusten. En dan was ik dus eigenlijk de moeder voor die kinderen. 

En toen heb ik een zomer bij Hof van Gelre gewerkt en zo heb ik allemaal van die kleine klusjes gedaan In 1953 ben ik weggegaan. Toen kwam ik in Den Haag op kantoor. 

 

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over mevrouw Siet Halbersma-Petri is geschreven door Marja Zandberg, op basis van een oral history-interview afgenomen door Maran Olthoff in augustus 2019.  


Rechten

Marja Zandberg, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Personen

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Lochem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl