De dure wederopbouw

Je moest met de tijd mee

Gerrit Scholten is geboren in het hart van Lochem op zondag 31 oktober 1940. Hij noemt zich ook een zondagskind. Zijn wieg stond boven het café dat nog steeds centraal staat op de Kleine Markt, naast de Gudulakerk en het oude raadhuis. Hij vertelt over het reilen en zeilen van het café in de periode van de wederopbouw.

Verbouwing

"Mijn vader heeft in 1949 een hele grote verbouwing gedaan. Hij ging met zijn tijd mee. Sommige collega’s zeiden dat hij dat nooit zou redden. Die verbouwing was ook heel duur. Het heeft ook een half jaar stilgelegen wegens de bouwvergunning die niet klopte. Maar mijn pa was er eentje van: niks op uit doen.

Woensdag, marktdag

Elke woensdag was er markt. Daar kwamen de boeren met de klompen aan en dan zat alles onder de stront. Dat was gewoon zo. De kleine markt was de beestenmarkt. Voor het café werden de keuntjes – biggetjes – verhandeld. Mijn vader stond ’s morgens om vijf uur op om de kachel aan te steken, want die boeren waren er al om zes uur, half zeven. Die zaten ’s ochtends al aan de borrel. Ja, die hadden er al een halve dag op zitten. Nou, en dan zag je al dat geld over tafel gaan. Alles ging handje contantje. Dan stonden die boeren daar, waren ze aan het pruimen, pfut, spuugden ze de pruim op de grond en dan met de klompen eroverheen. Dat was heel normaal met die boeren.

Volle bak met feesten

Ik herinner me nog dat er eens een feesttent naast het raadhuis stond. Daar heeft Olga Lowina toen gezongen. Bokelemine noemden ze die, omdat ze uit Boekelo kwam, Olga Lowina. Op de feestdagen was het druk bij ons: volle bak. Dan hadden we extra hulp in het café. Dat was Ter Welle, die deed dan tappen, en Hooierink, die was kelner. En ’s woensdags na de markt hadden we ook drie, vier dames om het café schoon te maken. Alles moest in de was gezet worden, want alles zat onder de stront. Dat was veel werk en toch heb ik altijd gedacht dat ik de zaak zou overnemen. Na mijn diensttijd is dat ook gebeurd. Een opleiding heb ik nooit gehad. Mijn dienstplicht heb ik doorgebracht in de officiersmess en daar heb ik zoveel geleerd. Daar kan geen school tegenaan."

Voor ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertellen (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. Dit verhaal over de heer Gerrit Scholten is geschreven door Maran Olthoff, op basis van een oral history-interview afgenomen door Maran Olthoff in juli 2019. Dit verhaal is geredigeerd door Lisanne Vroomen.


Rechten

Maran Olthoff, CC-BY

  • Wederopbouw in de Achterhoek

  • Personen

  • Oorlog

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Lochem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl