Gerrit Naefflaan

Volkshuisvesting 1913

De Gerrit Naefflaan was in 1913 het eerste voorbeeld van 'volkshuisvesting' in de stad Lochem. In de andere kernen van de gemeente was daarvan pas sprake tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Aan het begin van de twintigste eeuw was de stad Lochem de enige kern met noemenswaardige industrie en een bijbehorende arbeidersbevolking. De Woningwet van 1902 had dan ook in de stad de duidelijkste gevolgen.

Zuiderenk

Het was nog niet zo lang geleden dat de stad zich had uitgebreid buiten de oorspronkelijke vesting. En terwijl de elite villa's bouwde op de Nieuweweg en Berkeloord werd de Zuiderenk door de gemeente bestemd voor bouwprojecten voor de werkende klasse. Het eerste project aan de Marinus Naefflaan, ondernam de gemeente in 1913 zelf. Maar al snel werd besloten daarvoor een professionele organisatie op te richten: Bouwveereniging Lochem.

Tuindorp

In 1922 ontwierp de bekende Lochemse architect Gerrit Jan Postel het stratenplan en de huisjes van de nieuwe wijk Tuindorp. Zowel de huizen aan de Gerrit Naefflaan als die in Tuindorp werden ruim een halve eeuw later als stedelijk erfgoed beschouwd. Bij de wegens nieuwe bouwvoorschriften noodzakelijke herbouw werd zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ontwerpen aangesloten.

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog begon in Nederland een wederopbouw, die niet kon voorkomen dat nog tot in de zestiger jaren sprake was van woningnood. In de stad Lochem verrees de ene na de andere nieuwbouwwijk en ook in Gorssel, Laren, Eefde verschenen rijtjeshuizen.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

- Marinus Naeff

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl