Nieuwe woonwijken voor Doetinchem

Vernieuwing na de Tweede Wereldoorlog

Na de bombardementen van maart 1945, waarbij ook veel woonhuizen vernield waren, plaatste de gemeente Doetinchem een aantal noodwoningen. Deze verschenen aan de Vondelstraat, nu Tjalmastraat, op de IJkenberg en aan de Wijnbergseweg, net over het spoor.

Het echte werk begon met woonwijk De Hoop in 1948, gelegen aan de andere kant van de Oude IJssel. Canada en de Canadese militairen werden hier geëerd door straten en een park naar onze bevrijders te vernoemen.

Groei

Doetinchem groeide door en begin vijftiger jaren verrezen er woningen in Oosseld en op de IJkenberg, Kleintjeskamp bestond al. Midden jaren vijftig verrees Schöneveld. Daarna werd de grond bouwrijp gemaakt voor de huidige Muziekbuurt. Gelijktijdig vond er woningbouw plaats aan de andere kant van de Slingevijver, richting Bilderdijkstraat. Vervolgens was het een logische stap om van daaruit oostwaarts verder uit te breiden en van 1967 tot 1975 werd Overstegen ontwikkeld. Met nog kleinere projecten zoals IJkenberg Noord (1971), 't Loo en Het Weerdje in (1976), begon het aan de noordkant van de Oude IJssel aardig vol te raken.

Over de rivier

Het gemeentebestuur besloot daarom aan de andere kant van de rivier te gaan bouwen en van 1978 tot 1992 ontstond er een geheel nieuw stadsdeel, genaamd De Huet. Deze wijk kreeg haar eigen voorzieningen, zoals een winkelcentrum, bibliotheek, treinstation, kerk, wijkcentrum en sporthal. Ten zuiden van de spoorlijn verscheen de laatste grote nieuwbouwwijk 'Dichteren'. Deze werd gebouwd tussen 1990 en 2005. De meest recente woningbouwprojecten zijn het Lookwartier, het terrein van de verdwenen Houtkamphal en de Koekendaal. In 2011 liggen nieuwbouwplannen klaar voor 'Wijnbergen', maar of deze voor de volle 100% gerealiseerd gaan worden is nog maar de vraag, gezien de economische ontwikkelingen.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Doetinchem. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Doetinchem

  • Landschap

  • 1950-2000

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl