Voetbalvereniging De Graafschap

Superboeren uit de Achterhoek

Eind 1953 werd de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB) opgericht. De KNVB was hierop tegen en wilde niet dat beroepsvoetballers in accommodaties van amateurs zouden spelen. In Doetinchem reageerde een aantal voetballiefhebbers enthousiast op de oprichting van de NBVB. In februari 1954 wordt bij Johan Roodbergen de BV De Graafschap opgericht.

Andere mannen van het eerste uur waren Gerrit Heetveld (de eerste manager van De Graafschap) en Ben Kamperman (secretaris/penningmeester). Na de oprichting werd er razendsnel gewerkt. Een veehandelaar stelde een weiland beschikbaar waar binnen vijf maanden een voetbalveld met tribunes werd aangelegd: stadion de Vijverberg. De eerste trainer werd Leendert IJssennagger, zwager van Johan Roodbergen, gymleraar in Eibergen.

Profduel

De Graafschap speelde in de Vijverberg op 4 september 1954 het eerste profduel, een oefenwedstrijd tegen Fortuna '54, die 1-1 eindigde. De spelers kwamen op de 'Zwarte Lijst' van de KNVB. Het stadion de Vijverberg trok enorm veel toeschouwers in die begintijd. Een bezoekersaantal van 10.000 was normaal. Spelers werden bij clubs uit de omgeving weggehaald. De ster was international Wim Hendriks van Vitesse, hij nam zes ploeggenoten mee!

Fusie

De competitie van de NBVB startte met tien teams. De Graafschap bleek een prima team te hebben. De KNVB kwam na 11 wedstrijden van de NBVB tot inzicht. De vrede werd getekend, de competities van KNVB en NBVB werden stopgezet en op 28 november 1954 moest opnieuw gestart worden met 56 clubs verdeeld over vier klassen. Deze clubs moesten behalve over een behoorlijke accommodatie en de nodige geldelijke middelen beschikken over een amateurafdeling. De Graafschap moest op zoek naar een fusiepartner. Onderhandelingen met vv Doetinchem mislukten en uiteindelijk kwam er een fusie met vv Oosseld.

Eredivisie

Het eerste seizoen eindigt De Graafschap als vierde. Een jaar later, 1956, weet De Graafschap zich niet te plaatsen voor een nieuw te vormen eredivisie. Na jaren met wisselend succes promoveert De Graafschap in 1973 voor het eerst naar de eredivisie. Na vier jaar volgt degradatie, maar daarna zal De Graafschap nog een aantal malen weer promoveren en degraderen. Het beste resultaat werd behaald in seizoen 1996-1997 onder trainer Frits Korbach met een achtste plaats in de eredivisie.

Guus

De bekendste speler van De Graafschap was Guus Hiddink die na een periode bij PSV via de actie: 'Een tientje voor Guus' terugkwam. Hij was aanvoerder van het team dat de eerste promotie naar de eredivisie afdwong. Zijn grote bekendheid kreeg hij echter als trainer die internationaal grote successen boekte.

Superboeren

De supporters en spelers van De Graafschap kregen de geuzennaam 'superboeren'. Er wordt nog steeds gevoetbald in het inmiddels wel geheel vernieuwde stadion de Vijverberg hoewel er plannen zijn voor een groot,nieuw stadion. Hiervoor wil men dan naar Wehl verhuizen.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Doetinchem. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Doetinchem

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl