Gemeentelijke herindeling

Het einde van een tijdperk, 1978 en 1999

In het laatste kwart van de 20e eeuw is de gemeente Buren tweemaal betrokken bij een gemeentelijke herindeling.

In 1978 wordt de gemeente Buren (Buren, Asch en Erichem) samengevoegd met de gemeenten Zoelen en Beusichem. De Burense politiek is niet enthousiast over deze herindeling. Men kan zich eenvoudig niet voorstellen dat een 'zo bijzondere plaats met een penneveeg van de kaart zal worden weggevaagd'. Buren moet Buren blijven! Het is toch ondenkbaar 'dat de voorgestelde annexatie de persoonlijke goedkeuring van H.M. de Koningin zal wegdragen'. De burgemeester moet zich van de raad maar eens 'ten paleize begeven'.

Nieuw gemeentehuis

Voor Gedeputeerde Staten van Gelderland is de historische betekenis van de stad echter geen argument om Buren buiten de beoogde herindeling te houden. Per 1 januari 1978 is de nieuwe gemeente een feit. Wegens gebrek aan ruimte verlaat de gemeente na 430 jaar het oude stadhuis en verhuist naar een nieuw gemeentehuis in de stad. De naam Buren blijft gehandhaafd.

Naar Maurik

Dat gebeurt ook op 1 januari 1999 als opnieuw een herindeling plaatsvindt. Onder druk van de provincie moet er weer worden opgeschaald. Is de eerste samenvoeging historisch nog enigszins verantwoord, alle gemeenten hoorden ten slotte ooit tot het Graafschap Buren, ditmaal worden de historisch vreemde gemeenten Maurik en Lienden toegevoegd. Over de gemeentenaam is geen enkele discussie in de raad, wel over de plaats van het gemeentehuis. Buren vindt dat dit in Buren hoort maar zal deze strijd uiteindelijk niet winnen. De verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis in Maurik betekent dat Buren geen bestuurscentrum meer is. Dit is het einde van een tijdperk.

Auteur: Klaas Tammes

 

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Buren

  • Bestuur

  • 1950-2000

  • Buren

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl