600 jaar stad Buren

Feest van herkenning, 1995

600 jaar stad Buren, dat is een feest waard! Vanaf januari starten de jubileumactiviteiten die door vele inwoners zijn voorbereid. De nagebouwde stadspoort bij de Kornebrug vormt de entree tot de feestelijk versierde en verlichte stad. De geschiedenis wordt verbeeld in een grote optocht met thematische praalwagens en er wordt gestreden om de eer van de beste stadsomroeper. Vier maal wordt het openluchtspel 'Buren binnen wal en poort' opgevoerd.

De bewoners vormen in hun zelfgemaakte historische kleding, onderdeel van het decor. Iedereen doet mee, zelfs de gemeenteraad en het college van B&W vergaderen zoveel mogelijk in kleding van weleer.

Van Buren Society

Op 10 juni wordt de stad overspoeld door honderden mensen die 'Van Buren' heten, waaronder een delegatie Amerikanen van de 'Van Buren Society'. Zij dragen een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd polshorloge met het stadswapen op de wijzerplaat. Met een historische tentoonstelling en lezingen in de Sint Lambertuskerk wordt onder grote publieke belangstelling nog een andere historische gebeurtenis herdacht: het huwelijk van Maria van Nassau en Philips van Hohenlohe, dat vierhonderd jaar eerder in deze kerk is ingezegend.

Evacuatie

Vroeg in het jaar dreigt het feest letterlijk in het water te vallen als op 31 januari alle bewoners de stad moeten verlaten vanwege een dreigende watersnood. Maar vijf dagen later is iedereen terug en wordt de draad weer snel opgepakt. Dankzij heel veel enthousiaste vrijwilligers is het hele jaar groots uitgepakt. Wat voor veel inwoners nog rest is een mooie herinnering, een historisch kostuum, een herdenkingsmunt en het jubileumboek dat tot in lengte der jaren zal getuigen van het kleine, maar fijne 600-jarige Buren!

Auteur: Wim Veerman

 

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Buren

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Buren

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl