Normaal

Ophef en vertier 1975

Hemelvaartsdag 8 mei 1975 werd popgroep Normaal geboren. Tijdens het popfestival in het Lochems openluchttheater brachten de muzikanten van deze groep voor het eerst pop in hun eigen dialect.

Tussen 1968 en 1986 vond elk jaar rond Hemelvaartsdag in het Lochems Openluchttheater een Popfestival plaats met binnen- en buitenlandse artiesten die een grote naam hadden of die nog zouden krijgen. Na een kleine twintig jaar was het succes zo groot dat het festival Lochem was ontgroeid en uiteindelijk verder zou gaan als Lowlands.

Voorjaar

Met Hemelvaart is de traditie van 'ophef en vertier' in Lochem intussen voor een breder publiek voortgezet met de Keidagen, die jaarlijks veel oud-Lochemers weer even naar de stad van hun jeugd terugbrengt. Voor Gorssel is er ter afsluiting van elk voorjaar het Buitenkunstig festival met kunst, brocante, muziek, theater en al het moois dat de Gorsselse middenstand te bieden heeft.

Zomerfeesten 

Van 1898 tot 1948 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. In veel gemeenschappen was dat aanleiding om er uitbundige zomerfeesten aan vast te knopen. Ook zonder Koninginnedag zijn zulke zomerfeesten er nog steeds, al worden ze misschien wat minder uitbundig beleefd dan vroeger.

Laornse kermis

Dat laatste kan je niet zeggen over de kermis van Laren, die rond diezelfde dag van het jaar wordt gehouden en die het hele dorp vier dagen op stelten zet. Daarmee wordt een traditie voortgezet die waarschijnlijk haar oorsprong vindt in de 'Markendagen' ten tijde van de Marken, toen eenmaal per jaar de gewaarden in vergadering bijeen kwamen, de zaken bespraken en de bloemetjes buiten zetten.

IJsseljazz

Op de tweede zondag in september moet je weer zijn in Gorssel, wanneer daar het traditionele IJsseljazz wordt georganiseerd. Ware liefhebbers van jazz zullen dat echter niet graag onder de noemer 'ophef en vertier' scharen.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

- Popfestival
- IJsseljazz

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl