More

Natuur en Cultuur in Lochem 2021

Sinds 2015 is bij het oude gemeentehuis van Gorssel het nu al gerenommeerde museum MORE voor modern realisme verrezen. Een culturele trekpleister van jewelste. Maar er is meer.

Het overzicht van de meest markante historische gebeurtenissen en personen van de gemeente Lochem blijkt niet vanzelf aandacht te geven aan twee aspecten die het Lochem van 2021 juist zijn aantrekkingskracht geven: natuur en cultuur.

Cultuur

Van nog recenter datum dan museum More in Gorssel is museum Staal in Almen, gewijd aan Almense connecties met Staring. Weliswaar veel eenvoudiger van doel en opzet dan More, maar ook ontstaan uit puur particulier initiatief en liefhebberij. En dat is het geval bij veel culturele activiteiten in Lochem, of het nu de zomerconcerten op Morgenstern van Kamermuziek aan de Berkel zijn, de concerten 'op 't Rijsselt' of de jaarlijkse traditie van Bachs Matheus Passion in de Gudula kerk. Dit zijn slechts enkele van de vele culturele activiteiten in de gemeente.

Natuur

Tussen de uiterwaarden van de IJssel aan de ene en de (nog steeds) ingetoomde Berkel aan de andere kant is het Lochemse landschap een mengeling van kleinschalig cultuurlandschap met landgoederen en kasteelparken en enkele grote arealen bos en heide. De grote natuurgebieden van Lochemse Berg, Grote Veld en Gorsselse Heide bieden volop wandelmogelijkheden. Net als de landgoederen van de Velhorst, Ampsen en Verwolde, de tuin van de Voorst of het park van 't Haveke. Maar evengoed is het aangenaam zwerven over de vele wegen en paden van het agrarische coulissen- en kampenlandschap met zijn karakteristieke boerderijen.

 

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl