Museumlandschap

1911

'Wie wil vandaag met de fiets naar Afrika? Wie met de bus naar het Midden-Oosten en wie wil kennismaken met de bevrijding?' Het blijft stil in groep 7. Wat bedoelt juf Erlijn? Birgit steekt haar vinger op. 'Ik weet het', zegt ze, 'we gaan naar een museum!'.

Drie grote musea telt de gemeente Groesbeek. De oudste van de drie is het Bijbels Openluchtmuseum. Dit museum heet nu 'Oriëntalis'. Het maakt deel uit van de Heilige Landstichting. In 1912 gaat een zaaltje open met voorwerpen en tekeningen over het leven van Jezus. Het museum wil bezoekers kennis laten maken met de streek (Israël en Palestina) waar Jezus heeft geleefd. Steeds meer oosterse gebouwen komen op het terrein. Nu besteedt het museum aandacht aan de drie wereldgodsdiensten: het Jodendom, het Christendom en de Islam.

Afrikamuseum

Naar Afrika kun je in Berg en Dal. Sinds 1954 stellen paters die in de missie werken allerlei Afrikaanse voorwerpen ten toon. Eerst in hun klooster. Later in een apart gebouw. Ook dit museum heeft een binnen- en een buitengedeelte. Binnen vind je prachtige maskers en buiten ben je in Afrikaanse dorpen.

Bevrijdingsmuseum

De bevrijding (1944 - 1945) komt tot leven aan de Wylerbaan. Op 5 mei 1987 opent het Bevrijdingsmuseum zijn deuren. Je ervaart hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn. In de koepelhal eer je de soldaten die zijn gesneuveld.

NB. De toekomst van Museum Oriëntalis leek begin 2012 onzeker. In het voorjaar maakte het museum een doorstart.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl