Alaaf! Carnaval in Groesbeek 1955

10b slingers Praalwagen over de populaire televisieserie 'Pipo de Clown' tijdens de koude optocht van 1962. Collectie Heemkundekring Groesbeek. Drie carnavalsvierders met een mombakkes op. Je kunt niet zien wie het zijn. Zijn het mannen of vrouwen? De mombakkes is nu met carnaval uit de mode. Collectie Heemkundekring Groesbeek
'Foekepottereej, foekepottereej, gèf mien en céntje, dan gao'k vörbeej!' Met z'n drieën staan ze verkleed voor de deur. De kinderen zingen net zo lang tot er wat geld of snoep is gegeven. Even later staan ze voor het huis van de buren en weer klinkt hetzelfde liedje.

Het is de dinsdagavond voor de sombere vastentijd begint. Die duurt veertig dagen en dan is het Pasen. Met 'vastenavond' drinken de mensen stevig en eten hun buik rond. Dat doen ze thuis of in het café. Op straat is er weinig van te merken.

Feestneus

Dat verandert na de oorlog. Overal in het zuiden van het land schieten carnavalsverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Leden van de Stekkenbergse wandelclub 'de Zwervende Zangers' richten in 1955 'De Feestneus' op. Tien dagen later trekt de eerste carnavalsoptocht door het dorp. Enkele trommelaars en verklede groepjes met een 'mombakkes' op. Dat is een masker, waar door je onherkenbaar bent.

Prins Ummenie

Er is een 'Raad van Elf' en natuurlijk een 'Prins Carnaval'. De vierde prins krijgt de naam 'Prins Ummenie'. En zo heet de prins nog altijd. Elk jaar wordt de optocht groter en mooier. Veel carnavalsverenigingen en clubjes zijn nu actief met praalwagens en carnavalsmuziek. Ze maken carnaval in 'het Keulen van Gelderland' tot een groots feest. 

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl