De Zevenheuvelenweg 1953

Een verkennersgroep loopt over de Zevenheuvelenweg richting Derdebaan. Het is 4 mei 1947, de dag van de opening van de Canadese Erebegraafplaats. Collectie C.Luijben, Heemkundekring Groesbeek
De bekendste weg in de gemeente Groesbeek is de Zevenheuvelenweg. Die verbindt Groesbeek-dorp met Berg en Dal.

De weg is pas in 1953 in gebruik genomen door het toenemende autoverkeer. Tot 1951 was het niet meer dan een karrenspoor.

Trekpleister

Vroeger leidde het pad naar Beek en heette toen de Beekse straat. Om bij de Canadese begraafplaats te kunnen komen, wordt het pad tussen Berg en Dal en de begraafplaats het eerst aangepakt. Een jaar later is het stuk tussen de begraafplaats en de Nieuweweg klaar. De weg groeit uit tot een toeristische trekpleister.

Bergetappe

In 1958 besluit de organisatie van de Vierdaagse de Zevenheuvelenweg op te nemen in het parcours. Als 'bergetappe' op de derde dag van de Vierdaagse is de heuvelachtige weg bekend en berucht. Een andere sportieve activiteit is de 'Zevenheuvelenloop'. Sinds 1984 doen duizenden deelnemers mee aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd van vijftien kilometer tussen Nijmegen en Groesbeek. Ook wielrenners en motorrijders uit de verre omtrek genieten van het stijgen en dalen. In vijftig jaar is het oude karrenspoor veranderd in een visitekaartje van Groesbeek. 
 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl