De Vierdaagse Sportiviteit en gastvrijheid

Blauwvosjes KNBLO Schotten in de Annastraat
De Vierdaagse ontstond uit sportdagen voor het leger die in de jaren 1904-1908 op verschillende plekken in het land werden gehouden. Vanaf 1909 werden dit Vierdaagse afstandsmarsen.

In 1912 logeerden de wandelaars voor het eerst in Nijmegen. Mede dankzij de gastvrijheid in de Prins Hendrikkazerne werd de stad daarna regelmatig door de wandelaars bezocht.

In 1925 kwam de Vierdaagse definitief naar Nijmegen. Maar in die tijd stond dat nog niet vast. Want rond 1930 probeerden andere steden nog steeds de wandeltocht binnen te halen. Maar de Vierdaagse koos toch voor Nijmegen vanwege de gastvrijheid en de afwisselende wandelomgeving.

Langzamerhand liepen er naast militairen steeds meer gewone wandelaars met de Vierdaagse mee. En vanaf 1928 liepen wandelaars uit andere landen mee. In dat jaar waren er Duitsers, Britten, Noren en een Fransman.

Inmiddels is de Vierdaagse met 45.000 deelnemers tot in de verste uithoeken van de wereld bekend. Het evenement is niet meer weg te denken uit Nijmegen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl