De vierdaagse Een internationaal Gelders wandelevenement, vanaf 1909

Ansichtkaart 1950, Regionaal Archief Nijmegen Wandelaars op de pontonbrug bij Cuyck 1935/1936, Regionaal Archief Nijmegen
In 1909 organiseerde de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding een nationale 'vierdaagsche afstandsmars', naar het idee van luitenant C.D. Viehoff. Natiebreed waren vijftien parkoersen uitgezet, waar uiteindelijk tien of elf van over bleven. Kazernesteden functioneerden zoveel mogelijk als start- en aankomstplaatsen waar de deelnemers kost en inwoning kregen.

In Gelderland waren dat Zutphen en Arnhem. De NBLO leerde dat het moeilijk was alle afzonderlijke tochten in goede banen te leiden. In 1910 koos men voor een exclusief Gelders parcours en koningin Wilhelmina toonde haar warme belangstelling. In 1916 mocht het leger dat vanwege de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd was, van de regering alleen deelnemen aan de Vierdaagse als die vanuit het Gelderse legerkamp Nieuw Millingen werd georganiseerd. Uit nood geboren werd hier voor de eerste maal de later zo succesrijke Vierdaagse formule uitgeprobeerd: een centrale locatie die vier dagen lang als vaste start- en aankomstplaats functioneerde. Vanaf 1925 werd de Vierdaagse exclusief vanuit Nijmegen georganiseerd.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl