Koning Voetbal

2004

'Voetbalmaf Groesbeek', luidt de kop in de sportbijlage van het 'Algemeen Dagblad' op 3 september 2004. Het artikel in de krant gaat over het feit dat er in de gemeente Groesbeek drie voetbalclubs in de hoofdklasse spelen.

Dat is uniek in Nederland. Als de plaatselijke clubs tegen elkaar voetballen, gaan veel mensen kijken. Deze wedstrijden heten 'derby's' en zijn vaak spannend.

Voetbalgeschiedenis

Het voetbalspel is afkomstig uit Engeland. Na de uitvinding van de rubberen bal komen er rond 1870 spelregels. Vanaf 1891 is er een scheidsrechter bij. Het voetballen wordt populair. Het is gezond en het houdt de jeugd van de straat. Voetbalclubs schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Groesbeek heeft een rijke voetbalgeschiedenis.

Clublokaal

De oudste club die nog bestaat is 'De Treffers'. De club is opgericht in 1919. Tien jaar later volgt 'Achilles '29'. De derde Groesbeekse hoofdklasser is 'Germania' uit 1936. Natuurlijk kennen ook de kerkdorpen eigen clubs. Vaak stelt een caféhouder een stuk grond als veld beschikbaar. Het café is meteen het clublokaal. Duizenden jongens en meisjes in Groesbeek voetballen of hebben gevoetbald.

International

Eén speler maakte internationaal carrière. Jan Peters speelde ruim dertig interlands. De gemeente telt nu zes voetbalclubs met meerdere velden en accommodaties. De clubs die naast de drie hoofdklassers nog bestaan zijn: de 'Groesbeekse Boys' (1930), 'DVSG' (1948) en 'Rood-Wit' (1945).


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Vrije tijd
  • 1950-2000
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl