De Groesbeek stroomt weer bovengronds 2008

Het gemeentehuis (1995) met de carillontoren. In het vorige gemeentehuis is nu o.a. een notariskantoor en boekhandel gevestigd. Foto: Archief Gemeente Groesbeek. Het plan voor het nieuwe dorpshart. Links van de protestantse kerk is het brongebied van de ‘Groesbeek’ ingetekend. Uit: Nieuwsbrief Centrum Plannen, 1 november 2007
Sanne zit naast oma in de bank. Samen bladeren ze in het boek met de titel 'Groesbeek in oude ansichten'. Het boek zit vol foto's van het 'oude' Groesbeek.

Oma woont in een appartement aan het in 1987 aangelegde Dorpsplein. Sanne loopt naar het raam. 'Oma, het ziet er nu heel anders uit'.

Gemeentehuis

Sanne vergelijkt de foto's van de Dorpsstraat uit 1900 met wat ze buiten ziet. Het verschil is groot. Bijna geen verkeer op de weg. Spoorbomen bij de spoorwegovergang. Andere huizen en overal bomen. Sanne herkent op de foto enkele panden die er nu nog staan. Sanne's oma woont tegenover het gemeentehuis. Het moderne gebouw met de toren is sinds november 1995 in gebruik. Eerder stond op die plek het oude hotelcafé 'In de Locomotief'.

Centrumplan

Het eerste centrumplan is al gemaakt in 1947. Het plan wil een dorpshart maken rond de protestantse kerk. Dat is niet gelukt. Later volgen andere plannen. Met de huidige centrumplannen komt er schot in de zaak. Een nieuw dorpsplein wordt het hart van het dorp. Er komen meer appartementen en winkels. Het drukke autoverkeer wil men in het centrum verminderen. Het meest bijzondere is dat de 'Groesbeek' weer bovengronds gaat stromen. 'Komen er in de toekomst nog andere plannen?', vraagt Sanne. 'Reken maar', zegt oma, 'mensen blijven altijd hun woonomgeving veranderen'.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl