De Zuidmolen 1857

Zuidmolen De Korenbloem Noordermolen Jonge Hermanus
'Noow kóm kèl, schiet toch op!', vader kijkt Hendrik boos aan. Met een vloek tilt Hendrik een zware zak graankorrels in de houten kruiwagen. Liever zit hij op school. Maar het is oogsttijd en Hendrik helpt zijn vader.

Het is een uur lopen naar de nieuwe 'Zuidmolen'. De zware kruiwagen door het mulle zand van de paden duwen is geen pretje. Op school heeft meester verteld dat de 'Zuidmolen' een belt- of polmolen is. De molenaar maalt het graan tot meel en doet het in een juten zak. Die sjouwt Hendrik terug naar huis. Twee uren later komt hij weer met een vrachtje. De 'Zuidmolen' is de tweede molen in het dorp.

Molendorp

De 'Noordermolen' is vijfhonderd jaar eerder gebouwd. In 1905 telt Groesbeek vier molens. In Breedeweg staat sinds 1884 de 'Jonge Hermanus' en in De Horst de 'De Korenbloem'. Groesbeek is een molendorp. De molenaars doen goede zaken. Kunstmest zorgt voor een grotere graanoogst. En de groeiende bevolking verbruikt meer meel.

Windhoos

Van de vier molens blijft alleen de 'Zuidmolen' na het oorlogsgeweld in 1944 en 1945 over. Al richten twee voltreffers in 1944 en een windhoos in 1947 grote schade aan. Na het herstel draaien de wieken weer op de wind. Graan malen op motorkracht kan vanaf die tijd ook.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl