Landgoed De Wolfsberg 1861

Landhuis 'De Wolfsberg' loopt in de oorlog zware schade op, maar blijft behouden. Collectie G.G.Driessen Villa 'Den Heuvel' aan de Wylerbaan van de adellijke familie De Pesters. De in 1875 gebouwde villa is in 1944 door oorlogsgeweld volledig verwoest.  Collectie G.G.Driessen
Luid getimmer maakt de mensen op de Stekkenberg nieuwsgierig. Ze staan voor hun piepkleine gewitte huisjes. Over het dal heen kijken ze naar de heuvel. Die heuvel heet 'de Wolfsberg'.

Timmerlieden en metselaars zijn daar in de weer. Ze bouwen een groot landhuis. Dat huis is bestemd voor de rijke Amsterdamse familie Van Rijnbende. Om het huis heen bezit de familie veel grond. Het is een landgoed. De eigenaar legt prachtige lanen aan, met aan beide kanten van de weg beuken. Het levert werk op voor de arme bevolking. Een groot nadeel is dat je het aangelegde bos niet in mag. Boswachters letten op dat er geen hout wordt gekapt of wild wordt gestroopt.

Ontginnen

Er zijn meer landgoederen in Groesbeek. Je hebt vast gehoord van 'De hoge Hoenderberg' en 'De St. Jansberg'. Aan de Wylerbaan ligt landgoed 'Den Heuvel'. De eigenaren zijn rijke kooplieden en adellijke families. Ze kopen de lappen grond van de provincie Gelderland. De provincie wil dat de eigenaren de woeste gronden ontginnen. Zo komt er meer landbouwgrond. De meeste landgoederen zijn nu van natuurverenigingen. Het meeste bos is van Staatsbosbeheer. Iedereen kan er van de natuur genieten. Landhuis 'De Wolfsberg' is sinds 1930 een hotel-restaurant.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl