De houtdiefstal

1842

Stilte! Stilte!, roept de rechter van de Arnhemse rechtbank. Het geroezemoes in de stampvolle rechtbank gaat gewoon door. 'In naam van de Koning!', buldert de rechter nu. Dat helpt. De rechtszaak tegen ruim honderddertig Groesbekers kan beginnen.

Ze hebben hout gestolen in de bossen die waren verkocht aan rijke grootgrondbezitters. Twee boswachters hadden verteld dat er even geen toezicht was. Het gerucht ging als een vuurtje door het dorp. Met bijlen en hakmessen gingen de straatarme bezembinders naar het bos. Er werd gekapt bij leven. Brandhout voor de kachel en rijshout om bezems te binden. Twee dagen later reden vijftig soldaten op paarden het dorp binnen.

Hotelletje

Huiszoekingen leverden zestig karren met gestolen hout op. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes werden opgepakt. Nu zitten ze in de rechtszaal. Met stro in de haren en stinkend naar mest. Hun slaapplaats is de stadsmanege van Arnhem. Op kosten van de stad leven ze op water en brood. Niemand heeft geld voor een eenvoudig hotelletje. Als het eindelijk stil is, velt de rechter het vonnis. Straffen van drie dagen tot zes maanden gevangenis. De burgemeester van Groesbeek vraagt de het koning om strafvermindering. Die verleent gratie: straffen van minder dan een maand scheldt hij kwijt. Wie een zwaardere straf heeft, moet het gevang in.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Streekgeschiedenis
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl